5G’ye Uydu Teknolojileri Damga Vuracak


Türk uydu ekosistemini buluşturan ve bu yıl 2’ncisi düzenlenen Satcom Vision Konferansı’nda akıllı telefonlarda, internet teknolojileri ve nesnelerin internetinde (IoT) çağ atlatması beklenen beşinci jenerasyon (5G); yeni nesil mobil internet teknolojisinin hayata geçirilmesinde ‘uydu teknolojileri’nin etkili olacağının altı çizildi.  

Ankara’da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) 19-20 Kasım 2019 tarihlerinde bu yıl Türksat ve Profen’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansta, uydu sektörünün 5G teknolojisi için ne kadar ‘tamamlayıcı’ bir sektör olacağı etraflıca ele alındı. Eskiden rakip olan GSM (Global System for Mobile Communications) ve uydu sektörlerinin artık birbirini tamamlayıcı nitelikte oldukları vurgusu yapılan konferansta, karasal sayısal uydu yayıncılığının 5G mobil teknolojisinde kullanılabilecek duruma gelindiğine işaret edildi.

Sunumlarda 5G teknolojisi için “ağların ağı” nitelendirmesinde bulunulurken, 5G’nin uydu ve karasal teknolojileri birleştirdiği anlatıldı. Pürüzsüz bir kullanıcı deneyiminden söz edilen konferansta, 5G’nin hava, deniz ve karayı kapsaması gerektiğine vurgu yapıldı.

Konferansta ayrıca geniş bant internet haberleşmesinde de uydu teknolojilerinden yararlanıldığına dikkat çekilerek, böylece maliyetlerin de daha düşük olduğu dile getirildi.

Türksat 6A Uydusu 2022'de Uzayda

Satcom Vision Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türksat 6A Projesi’nin yüzde 70’e yakın kısmını tamamladıklarını belirterek, uydunun 2022 yılında yörüngedeki yerini almasını hedeflediklerini bildirdi.

Uydu teknolojileri ile ilgili bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını dile getiren Sayan, dünyanın, yerel ve ulusal ekonomilerde, bilgi iletişim ve teknolojik eğilimlerde ulusal sınırları hızla aşan bir çağa girdiğini söyledi. Sayan uydu teknolojileri alanında sınırların yeniden çizildiğini yinelerken, geleneksel sanayi toplumuna geçişin ağır yaşandığını, ancak bilgi toplumuna geçişin ise hızlı olduğunu kaydetti. Sayan iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişimin sonunun gelmeyeceğinin altını çizerek, geniş bant internet haberleşmesinde uydu teknolojileri kullanıldığına dikkati çekti. Türkiye’nin yeni uydu sistemlerinin gelecek vadettiğini anlatan Sayan, kablo erişiminin mümkün olmadığı yerlerde uydu teknolojilerinden yararlanıldığını ve maliyetlerin daha düşük olduğunu ifade etti.

Sayan, Uzay Ajansı’nı bu yıl kurduklarını hatırlatarak, uydu sektöründe Türk firma katkısının arttırılması için çalışmaların sündüğünü kaydetti. Sayan, yerli teknoloji destekli uydu kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatarak, Türkiye’nin uydu yörüngesindeki haklarını savunan düzenlemelere de değindi. BTK bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin çalışmalarına da aftta bulunan 

Sayan, siber güvenlikte en önemli konunun yetişmiş insan gücü olduğunu dile getirdi. Sayan, gece gündüz yerli ve milli üretimden söz ettiklerine vurgu yaparak, “En önemli konu insan. İş gücü kaynağını sağlamak için çalışıyoruz. Bunlar adeta reflekse dönüşmüş durumda” diye konuştu. Türkiye’nin 2023 hedeflerinin ‘yerli ve milli’ hedeflerle örgülü olduğunu anlatan Sayan, “Haberleşme sektöründe iyi pazar olmaktan öte araştırma geliştirme (Ar-Ge) yapıp; ihracat eder hale gelmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren de uydu teknolojilerinin genişbant internet hizmetleri için de kullanılır hale geldiğini söyledi.
Son kullanıcılara yönelik 5G haberleşmesi için kırsal bölgelerde transformasyon hizmeti sunulacağını belirten Evren, artık haberleşmede 500 kilo gramın altında olan uydular kullanıldığını kaydetti. Evren, Ulaştırma Bakanlığı ve BTK’nın ülkemizdeki ar-ge faaliyetleri yoluyla yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi için çalıştıklarını dile getirdi. Evren, uydu üzerinden çalışan Telsiz Ruhsatname Ücretleri’nin kaldırıldığını ve maliyetlerin azaltıldığını da kaydetti.  

‘Reka-birlik’le Maliyetler Düşüyor

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen de konuşmasında, uydu sektörünün 5G için ne kadar tamamlayıcı bir sektör olacağının tartışılacağını dile getirdi. Dünyada sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklarla karşılanmaya çalışıldığını anlatan Şen, haberleşme alanında British Telecom ve Deutche Telecom’un geçmişte nüfusun tamamını kapsamaktan sözederken, bugün iki şirketin bu hedeflerini yüzde 75’ler düzeyine çektiğini belirtti. Şen, eskiden rakip olan GSM ve uydu sektörlerinin artık birbirlerini tamamladıklarına vurgu yaparak, verinin de daha az maliyetli taşındığını dile getirdi. Şen, yeni ortaya atılan ‘reka-birlik’ kavramı ile maliyetlerin düşürülmesi için rekabetin birlikte yapıldığını anlattı. Şen, havada ve denizde genişbant internet hizmeti vermek için kapsama alanlarını düzenlediklerini ifade etti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Taha Yücel de geleneksel teknolojilerden uzaklaşıldığını ve genç nüfusun yeni teknolojilere yöneldiğinin altını çizdi. Yücel, Mısır’ın Şarm el-Şeyh şehrinde düzenlenen Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’nda (WRC 2019) 150’den fazla ülkenin uydu ile ilgili frekans bantlarını ve bant genişliklerini ele aldığını anlattı.
“Karasal sayısal yayıncılığı 5G’de kullanmak durumundayız” diyen Yücel, bir yayının her kesime ulaştırılmak istenmesi halinde 5G ile milyonlarca izleyiciye ulaşılabileceğini kaydetti.
Yücel, Mısır’daki toplantıda ayrıca, dünyada kullanılan karasal sayısal yayınların 5G ve 6G frekans bantlarının belirlenmesi açısından öneminin de ele alındığını söyledi. Yücel, güvenlik avantajları açısından da uydu yayıncılığının devamının uygun görüldüğünün üzerinde durdu.   

“Milli, Yerli Ürün ve Hizmetlerimiz Var”

Profen Kurucu Ortağı ve İş Geliştirme Grup Başkanı Cem Odaman da sektördeki teknolojik gelişmeleri takip ederek müşteri ihtiyaçlarına cevap vermeye ve gelecekteki gereksinimlere hazırlık yapmaya devam ettiklerini anlattı.
Profen’in önemli bir kaynak haline geldiğini ifade eden Odaman, portföylerinde 80’den fazla ürün grubu bulunduğunu kaydetti. Profen’in milli ve yerli ürün ve hizmetlerinin bulunduğunu ifade eden Odaman, Ankara Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım kararı aldıklarını; birlikte çalıştıkları TÜBİTAK Uzay Birimi’nin uydu sektörüne ilişkin faaliyetlerine de güç kattıklarını belirtti.
Satcom Vision Konferansı’nın organizasyonunu üstlenen Sentez Medya Kurucusu Musa Savaş da siber güvenlik ve kişisel veriler üzerine de etkinlikler düzenlediklerine işaret ederek, önümüzdeki yılda da uydu bağlanabilirliliğini esas alan Satcom Vision Konferansı’nı düzenlemek istediklerini vurguladı.

Pazar Payı Nasıl Artırılabilir?

Satcom Vision Konferansı kapsamında gerçekleştirilen “Neredeyiz? Satcom Pazar Payını Nasıl Artırabilirim? ” konulu oturumun moderatörlüğünü Barry Watson yaptı. Watson, oturum öncesinde konferansın açılışında yaptığı kısa konuşmada Uydu Girişimciliğinde İyi Bir Girişimcilik Adımı Görüyor muyuz? sorusunu yönelterek, Satcom’un daha nasıl geliştirilebileceğini kısaca anlattı. 5 Yıllık Bir Ufukta Kendimizi Nerede Görüyoruz?u da irdeleyen Watson, bu süreçte büyük teknolojilerin gündeme geleceğini ifade etti.  

“Neredeyiz? Satcom Pazar Payını Nasıl Artırabilirim? ” oturumunda Global Eagledan Karl Keppke, “Yeni Nesil Uçak İçi Eğlence Deneyimini Güçlendiren Gelişmiş Bant Genişliği için Veri Yönelimli Zeka konusunu ele aldı. Keppke, okyanuslardaki gemilerin uydu hizmetleri için müşteri olduklarını dile getirdi.


SES Networks’den Hamid Nawaz, “İleriye Bakış - Piyasa Trendleri ve Tahmin” konusunu irdeledi. Nawaz, takım uydularının Uydu Haberleşme Sektörü’nün geleceği olacağını ifade etti. Nawaz, Türkiye’nin genç nüfusuyla gelecekte çok güzel bir büyüme vaat ettiğini belirtti.   

ST Engineering’den Jo De Loor “5G Dönüşümüne Yönelik Gelişen Yörüngeler ve Antenler”, konusunu anlattı. Sektöre ilişkin regülasyonların (düzenleme) çok önemli olduğunu vurgulayan Loor, Satcom teknolojisine ilişkin inavasyonlardan söz etti. 5G’ye ‘ağların ağı’ nitelemesini yapan Loor, 5G’nin en çok daha çok bağlanabilirlik vaad ettiğini belirtti. 5G Network of Networks hizmetlerinin sanallaştırılmış ve otomotize edilmiş geleceğin hizmetleri olduğuna dikkati çeken Loor, 5G projelerine ilişkin konsorsiyumlara değindi. Loor, takım uydularında görülmedik bir esneklik bulunduğunu da söyledi.

Eutelsat’tan Philippe Llau ise “Konnect Projesi” hakkında bilgi verdi. Llau, uydu üzerinden geniş bant internet hizmeti sağlamanın avantajlarına değinerek, bu hizmetlerde çok yüksek hızda veri sağlandığını kaydetti. Llau, internet hizmeti sağlayan alt firmaları Konnect’in, deniz ve okyanuslar üzerinde de kapsama alanı oluşturduğunu ifade etti. Llau, yeni nesil uydular konusunda yerel paydaşlarla çalıştıklarını dile getirdi.

Satcom Türk Pazarına Odaklanıyor

Satcom Vision, Türk pazarına odaklanarak, uydu sektörünün paydaşlarına ve oyuncularına, uydu teknolojileri alanındaki en güncel gelişmeleri masaya yatırabilecekleri bir zemin sunuyor. Etkinlikte, farklı ülkelerden konuşmacıların sunumlar gerçekleştiriliyor ve katılımcıların sektörel trendleri izleyebilecekleri ve tartışabilecekleri paneller düzenleniyor. Etkinlik, bu alandaki oyuncuların hizmet ve ürünlerini tanıtabileceği bir platform olarak öne çıkıyor. Uydu üreticilerinden, servis sağlayıcılara, ağ operatörlerinden entegratörlere kadar, ekosistemdeki tüm önemli oyuncuları bir araya getiriyor.
Satcom Vision ile gelişmekte olan Uzay (HTS / VHTS) / 5G dünyasını iyileştirmek için yeni fırsatlar ve uydu telekomünikasyon sektöründe uydu iletişim pazar payının geliştirilmesine yönelik stratejiler ele alınıyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları