Yeni Vergi Düzenlemelerinde ‘Yazılım’ Ayarı


Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) uygulamaya geçirdiği yeni vergi düzenlemelerinde; kullanılacak yazılımlara ‘Uyumluluk Onayı’ zorunluluğu getirildiği dikkat çekti.
Düzenlemede, defterlerini elektronik ortamda oluşturacak, kaydedecek, muhafaza ve ibraz edecek gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin, e-defterin tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanacakları yazılımın Başkanlıktan uyumluluk onayı almış bir yazılım olması gerektiği vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın  18 Ekim 2019 tarihinde 2020 Bütçe KanunTeklifini Meclis’e (TBMM) sunmasından bir gün sonra; vergilere de yeni bir düzenleme getirildi. 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi adıyla hazırlanan teklif, 11’inci Kalkınma Planı’ndaki sektör ve strateji uygulama planlarıyla da uyum gösteriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, vergilere ilişkin tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla  hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509), 19 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Düzenlemede, Elektronik ortamda düzenlenen belgeler: e-Belge, e-Defter, e-Gider Pusulası, e-Dekont, e-Döviz Alım-Satım Belgesi, e-Sigorta Poliçesi, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulaması, e-Müstahsil Makbuzu Uygulaması ve e-Bilet uygulaması (kara, hava, demiryolu, deniz ulaşımı, eğlence ve etkinlik amaçlı) yeniden oluşturuldu.

Yeni düzenlemede, elektronik ortamda düzenlenen belgelere ilişkin ceza uygulamaları, elektronik ticaret kapsamında düzenlenen e- arşiv faturalara ilişkin usul ve esaslar, elektronik belgelere ilişkin ortak hükümler ve cezai uygulamalar, e-belge portalları aracılığıyla kullanım (GİB Portal Yöntemi) ve Raporlama bilgileri de yer aldı.

Düzenleme kapsamında ayrıca, e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükellefler, aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olacak ve bazı özel durumlar haricinde tüm faturalarını elektronik ortamda düzenleyecek.

Düzenleme doğrultusunda e-ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları da e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçecek. Uygulamalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ücretsiz olarak mükelleflere açtığı portal aracılığıyla düzenlenecek. Tüm serbest meslek sahipleri 2020 yılı haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenleyecek.

Öte yandan düzenlemeyle, iş yeri adres değişikliğinde vergi dairesi nakil işlemlerine ait süreçler de kısaltılarak kolaylaştırıldı. Adresini değiştiren mükelleflerin yeni vergi dairesine müracaat etmesi yeterli olacak. İşlemler elektronik sistemler aracılığı ile otomatik olarak gerçekleştirilecek.

Düzenlemelerle, vergi idaresinin elektronik ortamda kayıt dışı ekonomiyle etkin bir şekilde mücadele etmesi hedeflenirken; yeni vergi düzenlemeri şu başlıklar altında sıralanıyor:

-Elektronik Defter Genel Tebliği’nde (Sıra No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3)
-Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde  (Sıra No: 240) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 510)
-Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 456) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 511)

e-Defter Uygulaması

e-Defter, şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defter olarak nitelendiriliyor. Defterler, yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünü…Bu uygulama yoluyla defter dosyalarının elektronik dosya biçiminde hazırlanması, kağıda bastırılmaksızın oluşturulması, kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun elektronik imza/mali mühür araçları ile garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesi sağlanıyor.

Yazılımların Uyumluluk Onayı

Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda özel veya paket yazılım üreten yazılım üreticileri ile yazılımlarını kendi geliştiren mükellefler, Tebliğde belirtilen esaslara uygun e-Defter oluşturan, kaydeden, onaylayan, muhafaza eden yazılımlarının onaylanması amacıyla, gerekli bilgi ve belgeler ile birlikte Başkanlığa yazılı olarak başvuruda bulunacak.

Elektronik defter, Tebliğ çerçevesinde belirlenen format ve standartlara uygun; onaya sunulan yazılım tarafından oluşturulan elektronik imzalı veya mali mühürlü olacak.
Testleri başarılı bir şekilde tamamlayan yazılımlara uyumluluk onayı verilecek.
edefter.gov.tr adresinden duyurulan kılavuzlarda öngörülen veri standartları ve formata uygun olarak elektronik kayıt oluşturulacak.

Yazılımların testleri üreticileri tarafından yaptırılacak ve testi başarılı biçimde tamamlayanlar edefter.gov.tr adresinden ilan edilecek.
İlan edilen yazılımlar aracılığı ile e-Defter tutacakların ayrıca test yapmalarına gerek kalmayacak.
Yazılım üreticileri veya yazılımlarını kendi geliştiren mükellefler tarafından gerçekleştirilecek güncellemeler de Başkanlık tarafından teste tabi tutulacak.

İnternet Vergi Dairesi

İnternet Vergi Dairesi, mükellefler tarafından şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları kullanılmak suretiyle beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin gönderilmesi, ödeme yapılması, vergi levhası, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge alınması gibi vergisel işlemlerin yapıldığı elektronik ortam. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından (https://ivd.gib.gov.tr,  https://intvrg.gib.gov.tr gibi) adreslerinde hizmete sunuluyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları