Yazılımcılar İtibar Kazanacak


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında , “Milli Teknoloji Hamlesi” mottosuyla yol haritası çizilen çalışmalar; daha önceki blog yazılarımda da yer verdiğim ‘Açık Kaynak Platformu’na özel bir yer ayırıyor. Açık Kaynak Platformu’nun kurulması ve yazılım kapasitesinin artırılmasına ilişkin de yazılım maliyetlerinin azaltılması, yazılımcı sayısının arttırılması ve açık kaynak alanında çalışan girişim sayısının arttırılması hedefleniyor.

İlk olarak kamu kesiminin mevcut ve yeni alımlarında, açık kaynak yazılımlara geçiş için yol haritası belirlenecek. Açık kaynak yazılım ekosisteminin kamu ve özel sektör tarafından desteklenmesi sağlanarak, bu amaçla, hızla hayata geçirilebilir, yaygınlaştırılabilir ve yenilikçi bir yazılım eğitimi modeli oluşturulması planlanıyor. Kamu uygulamalarında blokzincir altyapısı hedeflenerek, Açık Kaynak Platformu bünyesinde projelendirmelere gidilecek.

Çeşitli platformlarda yayımlanan bilgiler doğrultusunda edindiğim izlenim; yürütülecek çalışmalarda ‘yazılım’ ve ‘yazılımcılık’ a özel önem adledilerek; yazılımcı olmak “itibarlı bir kariyer” haline getirilmek isteniyor. Bunun için seferberlik mahiyetinde bir çalışma başlatılması planlanırken; genç yeteneklere yeni imkanlar sunulması hedefleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü kuruluş yıldönümüne (2023) güçlü Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’yle girmeyi hedefleyen Türkiye, güçlü bir altyapı oluşturmayı ve reformları gerçekleştirmeyi öncelikleri arasına koyuyor.
Veri iletişimi ve açık veri reformunda somut adımların atılacağının işareti verilirken, Türkiye genelinde, veri iletişim hızı ve güvenilir veri iletişim altyapısı için gerekli desteklerin sağlanması hedefleniyor. Bu alanda ürün geliştiren ‘yerli teknoloji tedarikçileri’nin teşvik edilerek, kamu alım desteği imkanı sunulmasından söz ediliyor. Veri haberleşmesi konusunda uluslararası standartların geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. 

Türkiye’de kalması istenen stratejik verinin tanımı, güvenlik seviyesi, depolama ve iletişim standartları belirlenerek, bu amaçla veri güvenliğine ilişkin bir çerçeve mevzuat hazırlanması amaçlanıyor.
Türkiye'nin sahip olduğu büyük verinin, ekonomik değere dönüşmesi için “Yapay Zeka Enstitüsü” kurma çalışmalarını sürdüren Türkiye, yapay zeka alanında araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları yürütmeyi amaçlıyor.

Sanayinin dijital dönüşümü için gerekli yazılımları ve altyapıları bulut teknolojilerine uyumlu olarak geliştirmeyi planlayan Türkiye, öte yandan siber güvenlik konusunu da öncelikleri arasına koyuyor. Bu çerçevede yürütülecek çalışmalarda ise siber güvenlik riskleri gözetilerek; siber saldırıların etkisinin yüksek olabileceği sektörlerde, siber güvenlik yerli altyapıları kurulacak. Kurumlara bu bağlamda mevzuat ve ek finansman desteği verilecek.

Organize sanayi bölgeleri (OSB) ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde (TGB) kullanılan yazılımların sızma testleri için yerli teknoloji tedarikçileri desteklenecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veri Depolamanın Geleceği

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi