Drone’ların Korkulu Rüyası ; Drone Savarlar


İnsansız Hava Aracı (İHA) olarak da adlandırılan drone’ları kullanılarak yapılan kötü amaçlı saldırıların dünya çapında artmasıyla anti drone sistemler daha önem kazanmaya başladı. Son olarak Suudi Arabistan’daki Aramco Petrol Tesisleri’ne havadan yapılan saldırı sonucunda da gündeme gelen anti drone, drone savar veya drone avcısı sistemler, Türkiye’de ASELSAN, METEKSAN dünyada da Dahua, Jammer gibi firmalar tarafından üretilen sistemler.

Drone’lar aracığıyla hapishanelere kaçak eşya sokulması, siyasi parti liderlerine yönelik tehditler, havaalanları gibi kalabalık alanlara ve özellikle askeri üslere gerçekleştirilen saldırılar ciddi oranda artarken, tüm bu olaylar drone’ların kötü amaçla kullanılabileceği ve bunun gelecekte daha büyük bir tehdit oluşturacağı sinyalini veriyor. Bundan dolayı ülkeler önleyici tedbirlere daha çok önem vermeye başlarken, drone teknolojisindeki yeni gelişmeler, anti drone sistemlerindeki gelişmeleri de beraberinde getiriyor.  

Dünyada güvenlik sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan ve Çin Halk Cumhuriyeti merkezli bir firma olan Dahua Teknoloji’nin Türkiye ayağının Ankara’da 25 Eylül 2019 tarihinde Swiss Otel’de düzenlediği toplantıda da bir anti drone sistemi olan ‘UAV Counter GUN’ (UAV Drone Düşürme Silahı) ürününden de söz edildi. 
Yönlendirilmiş enerjili insansız bir uçak sistemi olarak da nitelendirilen drone sistemlerinin kullanımının artmasıyla bunların yaratacakları tehditlerinde büyümesi bekleniyor. Drone’ların kullanım alanlarının yaygınlaşmasıyla sivil ve askeri alanlara yönelik tehditlerin artması sonucu anti drone sistemler her geçen gün daha da önem kazanıyor. Sistemler ülkelerin güvenlik güçleri tarafından çok daha yaygın olarak kullanılıyor.

NATO’nun 2003 yılında yayınladığı bir raporda da yavaş, küçük ve alçaktan uçan cisimlere karşı savunma amacıyla yerde konuşlandırılmış savunma sistemleri üzerinde durulmuş. Günümüzde, birçok organizasyon, laboratuar ve firma insansız hava araçlarının ortaya çıkarabileceği tehditlere karşı çözüm arayışına girmiş durumda. Teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda daha akıllı hale gelen drone’lara karşı anti drone sistemlerle ilgili çalışmalarda hız kazanmış oldu. Çeşitli silah ve bombaların entegre (birleşik) edilebildiği drone’lar; günümüzde birçok ülke tarafından askeri operasyonlarda çeşitli hedefleri etkisiz hale getirme ve sınır ötesi operasyonlarda keşif ve bombalama amacıyla yaygın olarak kullanılıyor.

Yakın gelecekte temin edilmesi daha da kolaylaşacak olan drone’ların kullanımının sadece askeri değil sivil alanda da artması bekleniyor. Video ve görüntü elde etmek için kullanılan eğlence ve iş amaçlı drone’lara silah veya bomba entegre edilmiş drone’ların kötü niyetli kullanımının artacağı öngörülüyor. Anti-drone sistemlerinin geliştirilmesinin önem kazanmasının en büyük sebeplerinden biri drone’ların yaratabileceği büyük tehlike.

İHA veya Drone Tehditleri

İHA veya drone’lar kolay temin edilebildiği için günümüzde birçok grup saldırılarında kullanılırken, yakalanma riskinin az olması, saldırılar için insan gücüne ihtiyaç bulunmaması ve uzaktan kontrol edilebilmesi başlıca tercih sebebi oluyor.  
Drone’lar güvenlik birimlerince tespit edilip drone savarlar ve teknik cihazlar kullanılarak etkisiz hale getirilirken, gönderilen elektromanyetik dalgaların drone’lara çarpıp geri dönmesi prensibiyle çalışan radar sayesinde, drone’lar tespit ve takip ediliyor.
Günümüzde piyasada bulunan, eğlence ve iş amacıyla kullanılan drone’lar, genellikle radyo kontrol sinyaliyle çalışıryor.

Anti Drone Savunma Sistemleri

Elektro Optik (EO) kamera sistemleriyle alınan görüntüden drone tepit edildikten sonra sinyal işleme teknikleri kullanılarak drone’un yeri de tespit edilebiliyor. Karıştırma (Radyo Frekansı ‘RF’ Jammer) yöntemiyle de drone’un kullanıcısıyla arasındaki sinyal bağlantısı kesiliyor. Kullanıcısıyla bağlantısı kesilen drone olduğu yere iniyor veya gönderildiği konuma geri dönüyor.

Drone’lar daha önceden oluşturulan ve bilinen akustik (ses) drone imzalarını barındıran bir kütüphane yardımıyla sınıflandırılıyor. Akustik imza, bir cihazın yaydığı ayırt edici akustik yayılımlardan oluşuyor.
Son yıllarda, sivil drone kullanımının artmasıyla drone düşürme vakaları da artarken, drone hasarlarını ve kamu güvenliği riskini en aza indirebilmek için de çeşitli çözümler kullanılıyor. Anti Drone Sistemi, düşman unsurlar tarafından keşif, casusluk, taciz, silahlı saldırı ve bombalama amaçlı olarak kullanılabiliyor.
Drone savar elektromanetik silah sistemleri süper odaklanmış antenleri ile yüksek güç gerektirmeden drone’ları pasifize ediyor. Hızlı tarama ile drone komuta frekanslarına kesintisiz karıştırma uygulanıyor. İnsan sağlığı ve çevre güvenliğine zararı bulunmaması, sessiz ve hızlı bir sonuç üretmesi sebebi ile drone savar, drone ile mücadelede etkin bir çözüm sunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi