Demiryollarında Tasarrufun Adresi…


Her zaman tartışmalı konumda olan; aynı zamanda ulaşımda nostaljinin, rahat ve güvenin adresi olarak gösterilen demiryolları; zarar ettiği gerekçesiyle zaman zaman da kapatılması gündeme geliyor. Ancak son yıllarda teknolojinin imkanlarından yararlanmayı kendisine ilke edinen demiryolları sağladığı tasarruflarla hem yolcularının hem de çalışanlarının yüzünü güldürüyor

Kullandığı teknolojilerle uyumlu program ve çözümlerle tasarrufta fark edilebilir düzeyde yol alan demiryolları, satın aldığı araçlarında enerji verimliliği ve tasarrufu öne çıkarıyor. Trenle yolculuğun müdavimleri, güvenli ve ekonomik olması nedeniyle demiryollarını tercih ederken; kullanılan enerjinin en uygun, tasarruflu ve ekonomik olarak değerlendirilmesi önem kazanıyor.  Bu durumda da hem demiryolu işletmesinin kazanması hem de ülkemizde de döviz ve enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Demiryolu tren işletmecileri için en  büyük gider; personel ve enerji harcamaları. Demiryolu araçlarındaki  enerji verimliliği üzerine yapılan çalışmalar son yıllarda meyvelerini vermeye başlarken; demiryolu  işletmeleri  güvenliği  ve  dakikliği de ön  planda  tutarak, finansal  istikrarı  da  sağlamanın yollarını arıyor. Demiryolu  tren  işletmecileri, işletme giderlerini  düşürmeye çalışıp, sektörünün  geleceği için enerji tasarrufu  ve verimliliği  işlerinin odağında tutuyor.

Dünyada büyük  demiryolu  işletmeleri  enerji  konusunda  uzman  kişiler  istihdam etmeye ve enerji tasarrufu ve verimliliği birimleri kurmaya başlayarak, enerji verimliliği ve tasarrufuna yönelik projeleri yaşama geçiriyor. Konuya yönelik  çalışmalarda uluslararası  projeler finanse edilirken; Bunlardan  biri de RailEnergy Projesi. Avrupa Birliği’nin bütçesi 14.7  milyon Euro olan bu projesinin hedefi, 2020 yılına kadar demiryolu sistemindeki enerji tüketimini yüzde 6 oranında azaltmak.

Uzmanların araştırmaları doğrultusunda enerji verimliliği ve tasarrufuna yönelik çalışmalar; verimli ve tasarruflu tren kullanma, trenlerde enerji sayacı kullanımı, rejeneratif fren ve dizel motorlarda enerji verimliliği olmak üzere genel olarak dört başlık altında toplanıyor. Verimli ve tasarruflu tren kullanmada insan faktörü trenlerdeki  enerji  verimliliğinde  büyük  etkiye  sahip oluyor. Makinistlere bu  konuda yardımcı olmak için “Makinist Tavsiye Sistemleri” ve diğer yazılımlar uygulamaya geçiriliyor.  
Bilgisayar Destekli Tren İşletme  Sistemleri’nin demiryolu trafik işletmesinde yeni bir çağ açtığı öne sürülürken; bu kapsamdaki yazılımların tren  işletmesinde; ileri matematiksel  modelleme, hesaplamalar, simülasyon ve optimizasyon yaptığı belirtiliyor.  

TCDD’deki Tasarrufta Veeam İmzası  

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nda (TCDD) özellikle uygulamaya  yönelik  teknolojilerde Veeam Yazılım’ın çözümleri kullanılıyor.”Kurulumu, kullanımı ve yönetimi son derece kolay” diye nitelendirilen Veeam çözümlerinin her zaman çalıştığı ve hiçbir zaman sorun çıkarmadığı deneyimleniyor. Veeam’in verimliliği artırma ve ölçeği değiştirme de geleneksel sistemlerden daha iyi olduğu iddia edilirken, Veeam ile faaliyetleri basitleştirmek ve maliyetleri aşağı çekmenin daha kolay olduğu anlatılıyor. Veeam, kuruluşların hizmet düzeyi ve veri merkezi ‘kesintisiz erişilebilirlik’ hedeflerini karşılıyor.

Öte yandan, Veeam Akıllı Veri Yönetimi’ni sağlamak üzere en güvenilir yedekleme çözümü sağlayıcısı olarak karma bulut sektöründe liderliğini genişletiyor.Veeam müşterilerine çeviklik, Kesintisiz Erişilebilirlik ve iş hızlandırma sağlıyor.
12 Eylül 2018 tarihinde Ankara’da JW Marriott Otel’de gerçekleştirilen ‘VeeamON Tour Etkinliği’nde yeni Veeam Availability Suite 9.5 Güncelleme 4 ile gelen sınıfının en iyisi özellikleri katılımcılarla paylaşıldı ve Veeam’in en yeni teknolojileri hakkında bilgi verildi. Ankara ve çevresindeki IT uzmanlarının ilgi gösterdiği toplatıda, Global İş Ortakları’nın en başarılı uygulamaları tartışıldı. TCDD Bilgi Teknolojileri Dairesi’nden Soner Alat da TCDD Veri Merkezleri Müşteri Hikayesi’ni anlattı. 

Toplantıda ayrıca; Veeam Türkiye Ülke Müdürü Kürşad Sezgin ‘Açılış Konuşması’nı gerçekleştirdi.
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (Europe, the Middle East and Africa)-EMEA Bölge Satış Başkan Yardımcısı
Albert Zammar, Veeam’de Yeni Dönem’i aktardı. EMEA Bölgesel Ürün Pazarlama Direktörü Serge Robe, Geleceğin Yedekleme Konsepti – Backup for What’s Next’i paylaştı. Veeam’in Güncel Teknolojisi - Technology Updates’i EMEA Satış Öncesi Müdürü Alessio Di Benedetto, Veeam V10 Özelliklerine Bakış’ı Veeam Türkiye Sistem Mühendisi Egemen Edrem, Turkcell ile Veri Güvenliği ve İş Sürekliliği’ni Bulut ve IOT Servisleri Direkötürü Süha Bayraktar, Veri Merkezli Mimari'yi Onur Budak, HCI’ın ötesi: Nutanix Geleceğin Veri Merkezlerini Tasarlıyor’u Nutanix Kıdemli Sistem Mühendisi Göktuğ Hayat, Veeam ile Depolama Entegrasyonları’nı da Veeam Türkiye Kıdemli Sistem Mühendisi Çağrı Çağlar paylaştı.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi