Teknoloji Odaklı Sanayi’ye Teşvik



Teşvik mevzuatında yapılan değişiklikle “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” kapsamında ‘teknoloji projelerine’ önemli teşvikler yapılmasını sağlayacak yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlandı.  

7 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yer alan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılması’na ilişkin yönetmelik ile Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmelik, yatırım teşvik mevzuatında önemli gelişme ve adımlar içeriyor.

Mevcut uygulamada, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında teşvik sistemi; genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırım teşviki uygulamalarından oluşuyordu. Ancak yeni düzenleme ile büyük ölçekli yatırımlara teşvik uygulaması yürürlükten kaldırılmış oldu.
Yeni düzenlemenin büyük ölçekli firmalara bir sınırlama getirdiği gözlenirken, küçük ve orta ölçekli firmaların ise önünü açtığı gözleniyor.

Düzenleme ile ayrıca, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı öne çıkarılarak, program kapsamındaki Öncelikli Ürün Listesi’ndeki ürünlere ilişkin yatırımların desteklenmesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önemli rol üstleneceği ve programı yürüteceği anlaşılıyor.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki yatırımlar için 50 milyon Türk Lirası, diğer yatırımlar için ise 500 milyon Türk Lirası destek verilmesi planlanıyor.
Düzenlemeye göre, Öncelikli Ürün Listesi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanacak. Bu liste orta, yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki ürünleri ve bu sektörlerin gelişimi için kritik ürünleri içeriyor. Liste, dış ticaret verileri, talep gelişimi, rekabet yoğunluğu gibi çeşitli kriterler dikkate alınarak belirlenecek.

Düzenleme, destek kararını verecek kişileri “Program Değerlendirme Komitesi” olarak tanımlarken, destek kararında, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki başvuruların değerlendirilmesinin etkili olacağı belirtiliyor.

Stratejik Yatırım Projelerine Öncelik

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenecek olan öncelikli ürünlerin listesi ve bu ürünlerin üretimine ilişkin bir tebliğ yayınlanması bekleniyor. Tebliğle, belirlenecek kriterleri sağlayan yatırım projelerinden uygun görülenler, stratejik yatırım olarak desteklenecek. Bu yatırımların, teşvik sisteminde yer alan destek unsurlarının hangilerinden yararlandırılacağı, Program Değerlendirme Komitesi tarafından belirlenecek. Stratejik yatırımlar olarak nitelendirilen bu yatırımlar için ‘sağlanması gereken koşullar’ aranmaksızın teşvik belgesi düzenlenecek.

Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamında; Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde desteklenmesine karar verilen yatırımlar, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından da doğrudan desteklenebilecek.

Mevcut uygulamada veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçları karşılamak amacıyla ülkemizin teknoloji açığı olan alanlarda teknoloji kapasitesini geliştirme, yüksek katma değerli olma gibi birçok kriter doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından birçok teşvik sağlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yatırımcı firmaların teşvik başvurusu yapabilmeleri için zaman zaman ‘davet’ yöntemini uygulamaya koyuyor ve firmalara duyuru yapıyor.

Düzenlemede verilen bilgilere göre, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek ‘çağrı planları’ dahilinde yürütülecek. Programa yapılan başvurular, Program Değerlendirme Komitesi tarafından pazar doygunluğu, destek ihtiyacı gibi kriterler dikkate alınarak, değerlendirme ve önceliklendirmeye tabi tutulacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları