İnternet Yayıncılığı Yasallaştı


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), internet üzerinden yayıncılığı yasal hale getiren genelgeyi yayımladı. Yönetmeliğe göre, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayınların böylece internet ortamından sunumunun desteklenmesinin de yolu açılmış oldu.
1 Ağustos 2019 tarihli yönetmelik, internet üzerinden yayın hizmetlerinin sunulmasına, iletimine, yayın lisansı ve yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin detaylı düzenlemeler içeriyor.

İnternet ortamından yayın lisansı ve medya hizmet sağlayıcı kuruluşları kapsayan yönetmelik uyarınca radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıların yayın lisansı alması gerekecek. Yönetmelik doğrultusunda, aynı medya hizmet sağlayıcı kuruluşu yalnızca bir radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayın hizmeti sunabilecek. Bu kapsamda her bir hizmet için ayrı ayrı lisans alınması gerekecek.
Yönetmelikle, RTÜK’ün ‘diğer yayımlar’ tanımından; bugüne kadar internet üzerinden yayımlanan ve yayıncılık hizmeti veren web siteleri ve şirketlerin web sitesi bloglarını da gözden geçireceği ve kapsama alacağı anlaşılıyor. Yönetmelik, yayın içeriklerine yönelik denetim ve yaptırım uygulama yetkilerini kapsıyor.

RTÜK, yönetmelik içeriğine göre, internet ortamından yayın lisansını, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak amacıyla Türk kanunlarına göre kurulan anonim şirketlere ve limited şirketlere verebilecek. Bu da radyo, televizyon ve web yayın hizmeti sunmak isteyenlerin anonim şirket ve limited şirket kurmalarının zorunlu olacağı anlamına geliyor. Yönetmelik, bireysel iletişim hizmetleri, bireysel web, bireysel blog ile youtube ve benzeri video platformlarına yer sağlayan gerçek ve tüzel kişileri kapsam dışında tutuyor.
Yönetmelik uyarınca medya hizmet sağlayıcıları; RTÜK tarafından ilgili kanunlara aykırı bulunan içerikleri kaldırmakla, RTÜK'ün yönetmelik kapsamında talep edebileceği bilgi ve belgeleri sağlamakla ve yayın hizmetlerinin değerlendirilmesiyle yükümlü olacaklar. Medya hizmet sağlayıcıları ayrıca, RTÜK’e yayın hizmetlerinde kullanılan ses ve görüntü dosyalarına erişim imkanını da tanıyacaklar.

Karasal, Uydu Yayınları Da İnternetten Sunulabilecek

Karasal, uydu veya diğer ortamlardan yayın lisansı bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile RTÜK’ten geçici yayın hakkı ve yayın lisansı alan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar hizmetlerini internet ortamından sunabilecek. Yönetmeliğin geçici maddesi uyarınca bu kuruluşların, talep dilekçelerini ve ilgili yayın hizmetine ilişkin lisans başvuru formlarını RTÜK’e sunması gerekiyor.

Yönetmelik çerçevesinde, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri, RTÜK'ten internet ortamından yayın iletim yetkisi alması gerekiyor. İnternet ortamından yayın iletim yetkisi, limited veya anonim şirketlere verilecek. Yayın iletim yetkisi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş olma şartı aranmayacak.
Yönetmelik, içerik veya yer sağlayıcısının yurt dışında bulunduğu hallerde ise 6112 sayılı Kanun’a ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara göre uygulamaya gidileceğini öngörüyor. İnternet ortamından Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan, veya yayın dili Türkçe olmayan ancak, Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınları yapan kuruluşların yayın hizmetleri yönetmelik kapsamında olacak. Bu kuruluşların yayınlarına devam edebilmeleri için RTÜK'ten yayın lisansı veya yayın iletim yetkisi alması gerekecek.
Yönetmelik uyarınca platform hizmet sağlayıcıları; yayın lisansı bulunmayan veya lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcıların yayınlarının iletimini durdurabilecek. Platform hizmet sağlayıcıları ayrıca, RTÜK’E yayınlarda kullanılan ses ve görüntü dosyalarına erişim sağlamakla, hizmet bedeli tarifelerine yönelik tarafsız ve adil uygulamalarda bulunmakla yükümlü olacak.

Yayın Lisansı Alınmaması Yaptırıma Tabi

Yönetmelikte, yayın lisansı ve yayın iletim yetkisi alınmaması halinde uygulanacak yaptırımlarda sıralanırken, 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle yayın lisansı veya yayın iletim yetkisi bulunmaksızın yayın yapılması halinde RTÜK, ilgili kuruluşlar ve işletmecilere lisans veya iletim yetkisi başvurusunda bulunması yönünde bildirimde bulunacak. Yönetmeliğe göre başvuruda bulunulmaması ve yayın lisans yetkilendirme ücretinin peşin olarak ödenmemesi halinde de RTÜK, yayınların kaldırılması veya erişimin engellenmesi için sulh ceza mahkemesine suç duyurusunda bulunacak. Kararın gereğini yerine getirmeyenlere 5651 sayılı Kanun kapsamında idari para cezası uygulanabilecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında bulunan ve internet üzerinden yayın hizmetleri sunan medya hizmet sağlayıcıları ile bu yayın hizmetlerini ileten platform işletmecilerinin Türkiye’deki faaliyetleri denetime tabi olacak. Medya hizmet sağlayıcıları ve platform işletmecileri yönetmelikte yer alan gereklilikleri inceleyerek, bu gerekliliklere uyup uymadıklarını değerlendirebilecekler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları