‘Daha Akıllı’ Yerel Yönetimler


Dünyanın, ülkelerin ve büyük şehirlerin nüfusu artıkça; yaşanan sorunlarda daha da artmaya devam ediyor. Gelinen noktada, yerel yönetimlerin namı diğer belediyelerin yaşanan sorunlarla her geçen gün baş etmesi zorlaşıyor. Artan nüfus ve artan sorunlarla baş edebilmenin yolu elbette ki çözüm odaklı daha fazla proje üretimi. Gereksiz faaliyetleri asgariye indirerek, tasarrufa yönelik çalışmaların artırılması ve sivil inisiyatiflerle işbirliği sorunların çözümünde belki etkili olabilecek gibi… Şimdiden bazı belediyeler sivillerle işbirliğine giderek; temizlik faaliyetlerinde ve diğer bir çok alanda çalışma yapmaya başladı bile… Önemli ve iyi gelişmeler sağlanmıyor da değil…  

Son günlerde İstanbul’da ve birçok şehirde yağan yoğun yağmurlar ve yaşanan sel manzaraları yerel yönetimlerin yeniden yapılanmaya gitmeleri gerektiğini bir kez daha gündeme getirmiş, gündeme taşımış oldu. Sorunların çözümünde etkili olacak ve daha uygar bir yaşamın gereklerini sağlayacak olan daha akıllı yerel yönetimlere ihtiyaç var…..

Hali hazırda vatandaşlar birçok hizmet alımını ve işlemleri akıllı sistemler üzerinden gerçekleştiriyor. Kullanılan altyapıların yeterliliği yetersizliği tartışılıyor elbette. Ancak kaçınılmaz olan şu ki bu altyapıların daha da geliştirilerek; hayatın ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırılması.
Araştırmacılar, akıllı kart ve uzaktan okuma teknolojilerinin vatandaşa sunulan hizmetleri çok daha pratikleştireceği görüşündeler. Akıllı hizmetler sayesinde şehir altyapıları izlenerek anlık düzenlemeler gerçekleştirilebilecek.

2020 itibarıyla, dünya nüfusunun yüzde 56’sının şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Şehirlerin, temiz suya erişim dahil çok sayıda sorunla baş etmesi gerekeceği öne sürülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu bir araştırmaya göre de, 2025 itibarıyla dünya nüfusunun yarısı su sıkıntısı yaşayan bölgelerde yaşıyor olacak.

Akıllı yerel yönetimlerin; su ihtiyacı, ulaşım, çöp toplama-dönüştürme, çevre düzenlemesi, enerji, kanalizasyon, güvenlik, kontrol ve denetim hizmetleri ve diğer bir çok hizmetin verilmesi noktasında; cihazların ya da nesnelerin internetinden (IoT) yararlanmaları bir anlamda zorunlu hale gelecek gibi…Tüm hizmetlerin verimli bir biçimde verilmesinde şeylerin interneti olarak da adlandırılan bu akıllı teknolojilerin nasıl ve ne şekilde kullanılacağı proje yapımcılarının başucu dersi haline gelmiş durumda.

Uzmanlar, akıllı şehirlerin gerçeğe dönüşmesi için önce şehirlerin suyunun akıllandırılması gerektiği düşüncesindeler. Akıllı suya giden bu ilk adımı atmak için, bazıları yüz yıldan eski olan yaşlanmış su altyapılarının güncellenmesi zorunluluğu üzerinde görüş bildiren uzmanlar; sistemin nesnelerin interneti teknolojileriyle yükseltilebileceği noktasında da hemfikirler…

Akıllı Su Sistemleri

Akıllı su sistemleri, aynı akıllı enerji sistemleri gibi, gerçek zamanlı veri toplamak için nesnelerin interneti destekli sensörlerden faydalanıyor. Su sızıntıları tespit edilerek veya suyun şebeke çapında nasıl dağıtıldığı izlenerek; su tesislerinin optimize edilmesi sağlanıyor ve insanların su yönetimi hakkında daha fazla bilgiye dayalı kararlar almasına imkan tanınıyor. Akıllı sensörler su borularındaki sızıntıları tespit ederek, mühendisleri anında uyarabiliyor ve harekete geçilip sorunun ortadan kaldırılmasını sağlıyor.

Belediyelerin ilgili ekipleri, akıllı teknolojiler sayesinde hangi bölgelerde ne zaman sel yaşanabileceğine dair bilgileri alarak, önleyici teknolojileri anında uygulamaya koyabiliyor. Gerçek zamanlı su yönetimi, çok büyük verimlilik artışları getiriyor.
.  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları