Akıllı Kente Derin Bakış…


Sürdürülebilir gelişmenin hayata geçirilebilmesi için önemli bir unsur olarak görülen ve akıllı ulaşımı da kapsayan akıllı kentlerin, gelecekte gelişmiş bir kent bilgi sistemine sahip olması planlanıyor…Vatandaşların sabit veya mobil sistemler vasıtası ile yararlanacağı bu hizmetler, bütünleşik bilgi organizasyonu üzerine kurgulanmış olacak.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) kullanılmasında yeni arayışlara giren merkezi ve yerel yönetimler, kentleri akıllandırmaya çalışıyorlar. Teknolojik gelişmeleri ve çevresel sürdürülebilirliği bir arada ele alan akıllı kentler,  geçiş sürecinde; planlama, işletme ve uygulama açısından yenilikçi bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyorlar. Bu yaklaşım, akıllı kent kavramının daha derinden anlaşılmasını gerektiriyor.

Dünyada kentlerin planlama, işletme ve uygulaması süreçlerinde teknolojik yenilikler kullanılıyor ve akıllı kentler yaratılmasında farklı adımlar atılıyor. Dijital dönüşümü kendisine yol haritası olarak belirleyen Türkiye’de ise akıllı kent yaklaşımlarının hangi düzeyde olduğunun saptanması için çalışmalar yapılması bekleniyor.  

Konunun uzmanlarına göre, akıllı kent sistemi; hükümet, kamu birimleri, özel sektör ve vatandaşın geniş kapsamlı bir ortaklık içerisinde olmasını öngörüyor. Merkezi yönetim eliyle akıllı kent konsepti çerçevesinde, ekonomik rekabet ve verimliliği arttırmak amacıyla istikrarlı ve uyumlu bir ilişki kurulması amaçlanıyor.

Bilgi Teknolojileriyle Akıllı Ulaşım

Akıllı şehirlerde trafik başta olmak üzere ulaşımın çözümlenmesi için bilgi teknolojilerinden yararlanılması planlanıyor. Yapılan araştırmalara göre, 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor olacak…Artan araç sayısıyla beraber sadece trafikte  kaybedilen zaman değil, yakıt tüketiminin artması, karbon emisyonunun yükselmesi ve güvenli sürüş gibi konular da öne çıkacak. 

Uzmanlar, şehrin belirli noktalarına yerleştirilen sensörlerin ulaştıracağı hız, konum ve benzeri bilgilerin, trafiğin sıkıştığı anlarda alternatif çözümler sunacağını belirtiyor.
Akıllı şehirlerde popüler hale gelecek akıllı şehiriçi trenleri ve metro sistemlerinin yanında, bisikletler de şehirlerin vazgeçilmezi olacak. Bisiklet severler, bisiklet parkları ve “Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi”nden yararlanarak, bisikletlerini yanlarında taşımak zorunda kalmayacaklar...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları