Veriler Çığ Gibi; Büyük Veri Sorunu


Bilişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, iş bilgisayarları (iş istasyonları), dizüstü ve masa üstü bilgisayarların yanında tablet ve akıllı cep telefonları da işin içine girince; ayrıca nesnelerin interneti (IoT-Herşeyin İnterneti) ile milyarlarca cihaz kullanımda olunca; giyilebilir teknolojiler ve akıllı evler, dijital hastaneler de sözkonusu olunca bunun sonucu elbetteki elde edilen verilerde (data) çığ gibi büyümeye başladı. Bu verilerin depolanması, saklanması, işlenmesi bir mesele; hal böyle olunca veri merkezleri ve bulut teknolojileri de ihtiyaca cevap verememeye başladı. 

Verilerin saklanmasındaki güvenlik sorunu; özellikle de bulut teknolojilerindeki güvenlik sorunu kurum ve kuruluşları başka arayışlara yönlendiriyor. Uluslar arası bulut teknolojilerinin güvenlik sinyali vermesi; ülkelere kendi ulusal çözümlerini ortaya koymalarına yol açıyor.

Büyük veri sorununu, günümüzde kullanılan teknolojiler ile çözmek zorlaşmaya yüz tutarken; süreçler: veri toplama, arama, gizlilik, görselleştirme, analiz vs ile baş etmek gerekiyor.

Oluşacak büyük miktarlardaki verilerin işlenmesi için de özelleştirilmiş sunucular üzerinde yapılan paralel hesaplamalar yol gösterici oluyor. Çok sayıdaki cihaz tarafından üretilen büyük miktarlardaki verinin güvenliği ve gizliliği de göz önünde bulundurularak toplanıp, saklanmasına ve incelenebilmesine olanak tanıyacak sistemler gerekiyor.

Kullanılan veri formatlarında bir standartlaşmanın yetersiz ölçüde oluşu veya olmayışı bu verilerin incelenmesinde kullanılacak entegre (bütünleşik) sistemlerin geliştirilmesinde bir sorun oluşturuyor. Uzmanlar, bir diğer sorunun ise geliştirilecek entegre sistemlerin hali hazırda bulunan otomasyon sistemleriyle uygun bir şekilde çalışması gerektiğini ifade ediyor.

Nesnelerin interneti kapsamında kullanılan teknolojilerin daha da yaygınlaşmasıyla karşılaşılabilecek veri gizliliği, kötü amaçlı yazılımlar, verinin işlenmesi ve var olan sistemlerle entegrasyon üzerinde durulması gereken tehditler olarak karşımızda duruyor. Kullanılan verinin homojenliği artırılarak, farklı sistemlerin entegrasyonu ile ortak veri biçimi elde edilerek, verilerin işlenmesi özelleştirilmiş sunuculara ihtiyaç duyulmasını sağlıyor.

Konunun uzmanlarının dillendirdiği üzere, veri gizliliği ile ilgili olarak da gizliliği sağlayacak teknik altyapının oluşturulması (şifreleme protokolleri) ilgili mevzuatın, gözden geçirilmesi ve güncellenmesini gerektiriyor.

Açık Kaynaklı Yazılımlar Depolamayı Kolaylaştırıyor

Tüm sektörleri ve tüm kurum kuruluşları ilgilendiren büyük veriyi depolamak geçmişte önemli bir sorundu; ancak şimdi ulusal niteliğe de açık yeni teknolojilerle (Hadoop-büyük veri sorununu çözmek için birçok bilgisayar ağının kullanılmasını kolaylaştıran açık kaynaklı yazılım programları) bu yük hafifletilmiş oldu.


Sensör veya doğrudan makinelerden toplanan bilginin akışı büyük bir hızda ve işlem tam vaktinde gerçekleşirken, RFID etiketleri (Radio Frequency Identification ya da Radyo Frekanslı Tanımlama), sensörler ve gerçek zamanlı akıllı ölçüm sağlıyor.
Yukarıda da ifade ettiğim üzere büyük veriyi işlemek ve saklamak çok büyük bir sorun olarak önümüze çıkarken; işlenmemiş veriyi yönetmek de ayrı bir zorluk dayatıyor. Uzmanlar, terabaytlar, hatta petabaytlar boyutlarındaki birden çok faklı kaynaktan gelen verilerle mücadele etmek durumunda kalıyor.

Büyük verinin işlenmesi ve kullanılması çok zor olsa da, sağlayacağı avantajlar birçok alanda kendini gösteriyor. Uzmanlar, geleneksel sistemlerle büyük veri kullanılmaya başlanmış olsa da asıl büyümenin önümüzdeki yıllarda yakalanabileceğini dile getiriyor.

Büyük Verinin Güvenliği

Her geçen gün büyüyen veri depolama üniteleri ve bu büyüme ile artan veri trafiği, kurum ve kuruluşlara veri güvenliği noktasında tehditleri artırıyor.
Ancak verinin korunması, yalnızca güvenlik duvarları oluşturmak ve iyi şifreler kullanmakla yeterli olmuyor. Büyük veri, mobil cihazlar, e-postalar, bulut uygulamaları ve sunucular gibi çeşitli kaynaklardan geliyor ve verinin koruması da o kadar zor oluyor.
Veri güvenliğini sağlamak, yöneticilerin durumun önemini anlayamaması ve yeterli bütçe ayıramamasından kaynaklı zor olabiliyor. Veri güvenliği için bir diğer sorun da gizlilik sorunu…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları