Yerli Yazılım ‘İn’; Değeri Artıyor

Türkiye Yazılım Sektörü dikkat çekici bir gelişim içerisine girdi. Yazılımda yerlilik oranının artırılması bu gelişimde kritik rol oynuyor. 

Sektör verileri değerlendirildiğinde; bilgi teknolojileri pastasında yazılım sektörü payı, donanım sektörünün ardından en büyük ikinci dilimi oluşturuyor. 
Türkiye’de yazılım sektöründe yerlilik oranının önemli ölçüde arttığının altı çizilirken, sektörün büyümesi için bu oranının artırılmasının kaçınılmaz olduğuna işaret ediliyor.

Bu kapsamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın geçtiğimiz dönemlerde hazırlamış olduğu Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı, sektörü ileri taşıyacak bir adım olarak değerlendirilmişti.

Yazılım sektöründe yerlilik oranının artması ile yazılım testi de önem kazandı. Yazılım testi, ürün kalitesinin en üst seviyede olmasını gözetiyor. Yazılım test uzmanlığı da artık günümüzün meslekleri arasında yer alıyor.
Yazılım konusunda yerli ürün ve hizmeti kimin nasıl sağlayacağı noktasında; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde oluşturulan Yazılım Komisyonu (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), TOBB, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK), Üniversiteler) çalışma yaparak, Türkiye’de yerli malı yazılım belgesi verilebilmesine önemli katkı sağladı. 
TESK geçtiğimiz yıllarda yazılım için yerlilik kriterlerini ve yazılım için yerli malı belgelendirme işlemlerine ilişkin esasları belirleyen Yerli Malı Tebliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasında rol oynadı.

Yazılım test ve kalite alanında; uluslar arası boyutta gönüllü organizasyon olan ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) kayda değer çalışmalar yürütüyor. 
Yazılımda yerliliğin kaçınılmaz olduğunu savunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TOBB, BTK, YASAD, Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER), Yazılım Test ve Kalite Derneği, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Deloitte Türkiye, ülkedeki bilişim alanındaki toplam ihracatın yüzde 60 payının yazılımdan geldiğini öne sürüyor. Payda, teknokentlerde üretilen yazılımların da aktif rol oynadığı ifade ediliyor.

Yerli yazılım ‘güvenlik’ sağlar

Dünya genelinde siber tehditlere karşı yerli yazılımlar hayata geçirilerek, yerli yazılım geliştirme platformları üzerinde yazılan yazılımlara büyük ihtiyaç olduğuna dikkat çekiliyor. 
Yazılımın aynı zamanda ulusal güvenlik konusu olup olmadığı tartışma platformlarına taşınarak, yerli ürün kullanılmaması halinde; maddi kayıpların dışında bilgi güvenliği sorunu yaşanacağı savı ortaya atılıyor. Komuta kontrol bilgisi sistemlerinde yerli yazılıma dönülmesi gerektiğinin altı çizilirken, siber savaşların yaşandığına işaret ediliyor ve  en küçük bir siber atağın savaş sebebi sayıldığı vurgusu yapılıyor. 
Ülkemizdeki işletmelerin giderek yazılım anlamında tercihini yerliden yana kullandıklarının altı çiziliyor.

Yazılım Geliştirici Ulusal Meslek Standardı

Yazılım Geliştirici Ulusal Meslek Standardı, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yasası ile yasa uyarınca çıkartılan “Ulusal Meslek Standartlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik” ve “Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”le belirlenmişti. Yasa hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği İstanbul Ticaret Odası (İTO) koordinasyonunda YASAD ve TÜBİDER tarafından hazırlanmıştı. Yazılım Geliştirici (Seviye 6) ulusal meslek standardı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş, MYK Bilişim Teknolojileri Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştı.

Yasal düzenlemelerde, Yazılım Geliştirici çevre koruma, kalite kural ve yöntemleri çerçevesinde; yetkisi dahilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; yazılım projesi öncesi hazırlık yapan, yazılımı tasarlayan, veritabanı oluşturan, yazılım geliştiren, yazılımın uygulama ortamına uygunluğunu ve çalışırlığını test eden, yazılım dokümantasyonunun hazırlanmasını sağlayan, yazılım iyileştirme çalışmaları yapan, mesleki gelişim faaliyetlerini takip eden nitelikli meslek elemanı olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları