Tekstile Akıllı Ayna Etkisi

Gelişen teknoloji ve değişen tüketici ihtiyaçları, beraberinde birbirinden ilginç fikirleri ve buluşları da hayatın içerisine taşıyor. Sürekli gelişen teknolojiyle birlikte şimdi de sıra akıllı aynalara geldi. Teknoloji ile görüntüye dokunmaya çalışılırken, artık aynalar da akıllanıyor...

Çok sayıda kaynaktan derlediğim bilgiler eşliğinde: “Aynaya dokunmadan görüntümüze dokunabilir miyiz?” sorusuna cevap arandığına tanık oluyorum. Temelde aynı olgu içerisinde yer alan gerçek ve sanal görüntüleri ayırt etmek için yeni yöntemlerden söz ediliyor.
Konu üzerinde yapılan bir çalışma genel olarak aynalarda gerçek ve sanal görüntüyü ayırt etmede kullandığımız yöntemleri şöyle sıralıyor: 

-Gerçek görüntüler ekran üzerine düşürülebilmelerine rağmen, sanal görüntüler ekran üzerine düşürülemezler.

-Gerçek görüntüleri dar bir görüş alanı içerisinde görebilmemize rağmen, sanal görüntüleri daha geniş bir görüş açısından görebiliriz.

-Gerçek görüntüler aynaların önünde, sanal görüntüler ise aynanın arkasında görünür.
Bunun yanı sıra son zamanlarda yapılan yenilikçi çalışmalar, gerçek ve sanal görüntüleri ayırt etmede kalıplaşmış bilgilerin ötesinde daha geniş bakış açıları sunabiliyor…

Dünyanın en büyük elektronik ticaret (e-ticaret) sitelerinden birisi olan Amazon, kullanıcıyı sanal ortama yerleştirerek kıyafetlerin sanal şekilde denenmesine olanak sağlayan, ayna patenti almış.  

Amazon, gerçeklik temelli bir ayna patenti aldığına göre, çevrimiçi alışverişle ilgili bu tür sorunlar ortadan kalkabilir.
Tüketicilerin, çevrimiçi siparişle kıyafet satın alırken; “acaba üzerime olur mu?”, “olsa bile nasıl görünür?” gibi sorunlarına çözüm olacak gibi gözüküyor. 
Görselleri oluşturmak için bir dizi ekran, kamera ve projektör kullanan ayna, bulunduğu ortamı tarayarak sanal bir model oluşturma mantığıyla çalışıyor.
Amazon, kullanıcıların üç boyutlu modellerini üreterek sanal kıyafetler denemelerini sağlayan yapay zeka yazılımı şirketi Body Labs‘i satın almıştı.

Kendi kıyafet koleksiyonunu oluşturmak ve Instagram’daki moda trendlerine göre kıyafet tasarımı yapan algoritmalar geliştirmek gibi girişimlerde bulunan Amazon, moda endüstrisine yaptığı yatırımları gün geçtikçe artırıyor.
Naked Labs adında bir şirket de bu alandaki ilk ürününü geliştirmiş durumda. Özellikle fitness salonlarında büyük rağbet görecek olan akıllı ayna, vücudun üç boyutlu modelini çıkartarak; sonuca yönelik verileri ortaya koyabiliyor.

Bir boy aynası biçiminde hazırlanan cihaz, üzerinde Intel'in RealSense sensörlerini bulunduruyor. Ayna, görüntüden aldığı verileri akıllı telefona yönelterek, "Naked" isimli mobil uygulamaya gönderiyor. Tüm ölçüm işlemini yaklaşık bir
dakika içinde tamamlayabiliyor.

Konuya ilişkin bir diğer bireysel çabayı da ABD'nin Philadelphia eyaletinde yaşayan bir genç gösteriyor. Genç, sevgilisi için yılbaşı hediyesi olarak akıllı bir ayna tasarlamış…

Türkiye’de geliştirilen akıllı ayna ise yarattığı kombinle, 6 dakikada check-up yaparak, mobil sağlık cihazına (Bu cihaz birkaç dakika içinde 33 ayrı sağlık parametresinde tarama yapıyor ve sağlıkla ilgili  cep telefonuna sms ile bilgilendirme gönderiyor. 

Kadınların kombin derdine son

Türkiye’deki bir diğer buluş da kadınların kombin derdine, erkeklerin mağazalar önündeki bitmek tükenmek bilmeyen kuyruklarına son veren akıllı ayna. Ayna, hangi renklerin ve hangi model elbiselerin yakışacağını kişinin üzerinde deneyerek gösteriyor. Elbiseye uygun çanta, ayakkabı, şapka gibi öneriler sunan ayna tüm bunların fiyatına yönelik tahminlerde de bulunabiliyor.

Akıllı giysiler…

Tekstil sektörüne yön verecek bir diğer faktör de elbette ki akıllı giysiler. Akıllı giysiler, çevresel şart ve etkileri algılayıp tepki veren materyal ve yapılar. Akıllı tekstillerin, gelecekte çok büyük bir potansiyele sahip olacağı ve tekstil sektörünün en önemli kısmını oluşturacağı dile getiriliyor.
Akıllı giysiler, nanoteknolojinin sağladığı benzersiz özellikleri ile geleceğimizde yerini alacak.

Askeri amaçlı üretilen akıllı giysilerin de daha dayanıklı, soğuğa ve sıcağa duyarlı olması söz konusu.
Günlük hayatta kullanılabilecek akıllı giysilerde de kirlenmeme ya da kendiliğinden temizlenebilen, ter kokusunu önleme gibi özellikler içerebilir. Akıllı giysilere başka insanlarla iletişim kurma, internette gezinebilme, hava durumunu öğrenebilme gibi çeşitli fonksiyonlar eklenebilir. 
Başta sağlık, güvenlik ve enformasyon olmak üzere birçok alanda da çok fonksiyonlu akıllı tekstil ürünleri elde etme çalışmaları sürdürülüyor. Akıllı gözlük, akıllı saat ve bileziler de akıllı giysiler olarak değerlendiriliyor.

Bel inceltici ve defo giderici programlar

Son günlerde web sitelerinde reklamlarına sıkça rastladığımız; fotoshop benzeri uygulamalar, profil fotoğraflarını, Instagram resimlerini görünür olmadan önce çok sayıda işlemden geçiyor. Bu işlemler için de çok sayıda fotoğraf düzenleme uygulaması bulunsa da hepsini birbirinden ayıran özellikleri bulunuyor.
Bilgisayar kullanıcılarının gelişmiş ve profesyonel fotoğraf ve resim düzenleme programlarının ücretini karşılamasının neredeyse imkansız olması; kullanıcıları ücretsiz alternatiflere yöneltiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları