Saldırıların Artmasına Rağmen; ABD Akıllı Silah Peşinde


ABD, Barac Obama döneminde ülkede silah güvenliğini sağlamak için 'akıllı silah teknolojisi' üzerinde bir çalışma başlatmıştı… Silahla güvenlik pek yan yana getirilecek iki kavram olmasa da silahların güvenlik için kullanılması da ayrı bir tartışma konusu tabi ki…

Son yıllarda ABD’de ve dünyada artış gösteren bireysel silahlı saldırıların önüne geçilmesi; ancak silahlanma hakkına yönelik yasaların yeniden düzenlenmesi ya da bu yasaların iptal edilmesi ile mümkün olabilir.
Instagram sayfalarında genç, yetişkin erkek ve kadınların bir zenginlik göstergesi olarak boy boy silahlarını teşhir ediyor olmalarının sağlıklı bir tabloyu ortaya koymadığı herkesçe görülebiliyor.

Özellikle ‘var etme’nin temsilcisi olan “Kadın”ın eline silahın hiç yakışmadığını savunanlardan biriyim. Erkeğin de can güvenliğini korunmak adına elinde silahla dolaşmasının belki haklı gerekçeleri olsa da güvenlikle, silah yan yana oldukça fazla çelişki içeriyor…

Silah satıcılarının sicil kontrolüne tabi olmasını benimseyen ABD, silah satıcılarına dair devam eden muafiyetlerin değiştirileceğini açıklamıştı. 
Ülkelerde bireylere yönelik şiddetin önlenmesinde silahsızlanma çok önem arz ederken, kişilerin ruh sağlıklarının düzeltilmesi üzerinde de yoğun çalışmalar yapılması bir başka yol olarak gözüküyor. 

Kişilerin ruh sağlıklarının düzeltilmesi ve silahsızlanma şiddetin önüne geçecek olsa bile; silahlar hep üretilmeye devam ediyor. Silahsız bir dünya hayal etmek biraz ütopya; silahlara ihtiyaç duymayacak nesiller olur mu? O da muamma. Bilim ve eğitimin ülkelerin politikalarında öne çıkarılması; silahsızlanmayı sağlar mı? Bu da ayrı bir konu. 

Geçtiğimiz dönemlerde, ABD’nin üstün özellikli bir silah üzerinde çalıştığı haber başlıklarını süslemişti. Silahın özelliği; akıllı mermileri kullanan askerin, belirlenen hedefe gelene kadar önüne çıkan tüm engelleri aşması.
Teknoloji ile başlayan gelişmeler elbette ki silah teknolojisinde de etkili oluyor. Akıllı mermiler rüzgar, yağmur gibi dış faktörlerden etkilenmediği gibi, içinde barındırdığı gerçek zamanlı optik klavuz ile hareket halindeki hedefleri de takip edebiliyor.

Eski silah teknolojilerinin bakımı için milyarlarca dolar harcayan ABD, bu miktarın çağdaş bilgi işlem teknolojileri bütçesinin üç katı olduğunu sanıyorum eleştirel bir dille açıkladı.

Akıllı silahlar sahibi olmadan ateşlenmiyor

Akıllı silahın kayıtlı sahibi değilseniz, silahı ateşleyemiyorsunuz…“At sahibine göre kişner” misali üretilen yeni akıllı silahlar sahibinin kimliğine kilitlenerek; kayıtlı sahibi değilseniz ateşlenmiyor.
‘Blocksafe’ olarak nitelendirilen bu teknoloji ile silah ihlalleri azaltılıyor, ancak bu teknolojinin önemli riskleri de barındırdığı öne sürülüyor. 
Emniyetli ve hata oranı çok düşük bir akıllı silah yaratmanın basit bir iş olmadığı; ateşlenme anında hatırı sayılır miktarda gücü emen bir alete, hassas elektronik monte etmenin bazı zorluklar taşıdığı belirtiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları