At Yarışlarında ‘Bilişim’ Temposu


At yarışı, en eski ve en yaygın hatta en kazançlı sporlardan biri. İlk at yarışlarının, eski Türk devletlerinde yapıldığı rivayet ediliyor. Tarihte Hititler, Asurlular, Romalılar ve Mısırlıların da at yarışları düzenledikleri herkesin malumu…
İlk düzenli yarışlar, 17. yüzyılda İngiltere’de yapılmış. 1665’te Kuzey Amerika'da ilk resmi at yarışı düzenlenmiş. At yarışları, bugünkü uluslararası biçimini 19. yüzyıl ortalarına doğru kazanmaya başlamış.

Günümüzde at yarışları safkan ya da yarım kan atlarla yapılıyor. Yarışlar düz ve engelli koşu olmak üzere iki kategoride gerçekleştiriliyor.
Teknolojinin gelişmesine paralel ‘bilişim’ at yarışlarına da girdi. Yarışlarda, At Takip Sistemi ile atların haşa bezlerine (atların numaralarının yazıldığı bez) yerleştirilen çipler vasıtasıyla bilgi transferi gerçekleştiriliyor. Yarışın temposu ve atların hızlarının bilinmesiyle de at sahipleri ve antrenörleri yarış taktiklerini daha net bir şekilde ortaya koyabiliyor.
Türkiye'de yalnızca İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda bulunan Trakus Sistemleri yarışın temposunu belirliyor; her metrede atların hızını ve bu hıza göre yarış mesafesinin kaç saniye ile geçildiği görülüyor…

At yarışlarında veri kullanımı, kolay bir at yarışı yazılımıyla gerçekleştirilebiliyor. Dijital At Yarışı Analiz, İstatistik ve Tahmin Yazılımları yarış severlerin verileri analiz ederek, oyun tahmininde bulunmalarını sağlıyor. Yarışlara ilişkin bilgilere, her türlü dizüstü, masaüstü, tablet ve akıllı telefondan, internette yayın yapan “tahmin sayfaları”ndan istediğiniz yerden 7 gün 24 

Türkiye Jokey Kulübü’nün (TJK) At Yarışları Mobil Uygulaması ile Türkiye’deki tüm yarışlardan cep telefonunuzla bilgi edinebiliyorsunuz.
Elektronik cihazlarla yarış bitimleri gayet net olarak tesbit edilebiliyor, foto-finish işleme tekniğiyle saniyede 1200 görüntü alınabiliyor. TJK’nın kameralı takip sistemi ve insansız hava araçları (drone) sayesinde yarışlara ilişkin anlık bilgiler elde ediliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları