‘Yapay Zeka’ Teşhiste Doktorlara Rakip Çıktı


Geçtiğimiz aylarda, İngiltere’deki bir hastanede uzun süredir çalışan  araştırmacı grubu, kalp hastalığı ve akciğer kanseri taramalarına bakarak teşhis koyabilen bir ‘yapay zeka’ geliştirdiği açıklanmıştı. Geliştirilen ‘yapay zeka’yla hastalıkların çok daha erken aşamalarda teşhis edilmesi sağlanarak, milyarlarca pound kar edilmesinin planlandığı duyurulmuştu. Kalp hastalığını tespit eden ‘yapay zeka’nın bu yaz aylarından itibaren İngiltere Devlet Sağlık Hizmeti Hastaneleri’nde (NHS) ücretsiz olarak sunulmaya başlanması bekleniyor.

Kalp cerrahları, taramalarda kalp atışlarını inceleyerek, bir sorun olup olmadığını söyleyebiliyor. İngiltere’deki John Radcliffe Hastanesi’nde geliştirilen ‘yapay zeka’ sistemi ise kalp taramalarını çok daha doğru şekilde okuyabiliyor. Doktorların taramalarda göremediği detayları fark edebiliyor. Daha sonra hastanın kalp krizi geçirme riski olduğuna dair bir tavsiyede bulunuyor.

Sistem, altı kardiyoloji biriminde klinik denemelere tabi tutuldu. Sonuçlar hakemli dergilerde yayımlanacak. Sistemi geliştiren Kalp Cerrahı Profesör Paul Leeson, elde edilen verilerin kalp uzmanlarını alt ettiğini söylüyor. Klinik denemelerden elde edilen sonuçların, ‘yapay zeka’nın kalp cerrahlarına kıyasla daha başarılı olduğu öne sürülüyor. Eğer sistem kabul edilirse, ülke çapındaki Devlet Sağlık Hizmeti Hastaneleri’nde ücretsiz şekilde kullanılacağı dillendiriliyor.

Japonya'da da bir hastane gece vardiyası için özel olarak tasarlanan robotları kullanıyor. Nagoya Üniversite Hastanesi'nde 4 robot gece vardiyasında çalışıyor. Toyota'nın hastaneye özel tasarladığı robotlar, şubat 2018’den bu yana işlerini sürdürüyor. Robotlar hastane içerisinde hastalara gecelik ilaçlarını dağıtıyor ve hemşirelere malzemelerin taşınmasında ve ulaştırılmasında yardım ediyorlar.

Robotlar,  akşam 5 sabah 8 arasında çalışıyor. Robotların hepsi 90 litre kapasiteli ecza dolabına sahip olup, hastanedeki iş yükünü büyük oranda azaltıyor. Robotlar bir sene denenecek ve eğer yeterli verim alınırsa, hastanenin Toyota'yla daha uzun süreli bir anlaşma imzalayacağı söyleniyor.

Öte yandan, ‘yapay zeka’ teknolojisi kullanılarak, intihara meyilli kişilerin tespit edilebileceği de öne sürülüyor.  Sosyal medyada intihar olaylarının artması üzerine; ‘yapay zeka’yı bu yönde önleme amaçlı geliştiren Facebook’un  ‘intihar önleme timi’ kurduğu belirtilmişti.
‘Yapay zeka’, insanların sosyal medya paylaşımlarını takip ederek, intihara meyilli paylaşımlarda bulunan kişileri takibe alacak. Tespit edilen kişiler sağlık hizmetlerine danışılarak aranacak. Kişinin profesyonel yardım almasına destek olunacak.

‘Yapay zeka’ veya robotlar sağlık görevlilerinin yerini alabilecek mi?

Tıpta ‘yapay zeka’ veya  robotlar sağlık görevlilerinin yerini alabilecek mi? Bu sorunun cevabı henüz belirsiz. Her alanda olduğu gibi tıpta da ‘insan’ faktörü çok önemli. Sağlık sektörü hızla değişiyor. 

PwC’nin yaptığı bir araştırmaya göre, tüketicilerin çoğu sağlık hizmetlerini daha iyi, daha hızlı ve erişilebilir hale getiren teknolojilerden yararlanmak istiyor. Bu noktada teknolojinin hizmetlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılmasında sağlık personeline ‘yardımcı ve destek’ veren konumda olması elbette ki kaçınılmaz.  Hizmetlerin yüzde yüz makinelere teslim edilmesinin söz konusu olması imkansız bir durum. Her sektöre insan elinin değmesi: makinelerle işbirliği içerisinde çalışması sanırım en doğru olan formül gibi gözüküyor.

Bu arada, Google’ın devreye koyduğu DeepMind’ın, diğer yapay zekaların aksine öğrenme yeteneği var: Yani önceden programlanmamış bir görevi, kendi kendine öğrenerek yerine getirebiliyor. DeepMind’ın İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) ile beraber göz hastalıklarının tespit edilmesinde kullanılacağı belirtiliyor. Hangi durumların, gözde hangi problemlere sebep olabileceğini de tespit edecek olan DeepMind, proje başarıya ulaşırsa milyonlarca insanın göz hastalıklarına çözüm bulacak.

Teknolojinin her alanına yayılması beklenen ‘yapay zeka’ sistemlerinin bir diğeri de ‘Ada’.  ‘Yapay zeka’ destekli bir doktor ve sağlık uygulaması olan Ada, Londra ve Berlin merkezli bir girişim tarafından geliştirildi. Dijital bir doktor olarak hizmet vermeyi amaçlayan Ada, hastalığınız çerçevesinde ortaya çıkan bulguları inceleyerek hastalığın nedenleri hakkında bilgiler verecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veri Depolamanın Geleceği

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi