Endüstriyel İnternet Devrimi Başlıyor


Endüstriyel internet devrimine geçiş; insan aklı ve teknolojinin işbirliği ile olacak. İşbirliği makinaların işleyişini değiştirerek sektörlerin verimliliğini arttıracak. Endüstriyel internet (Nesnelerin interneti Internet of Things(IoT)-Endüstri 4.0) akıllı makinaların, gelişmiş analitik araçların ve yaratıcı insanların biraraya gelmesiyle geleceği şekillendirecek bir akım…İnsan aklının ve makinaların birleşmesi ne gibi mucizeler doğuracak gelecek günlerde hep birlikte göreceğiz…

Endüstri, yeni 4. Sanayi Devrimi’nin başlangıcında…Makineler görmemizi, duymamızı, hissetmemizi sağlayan birçok elektronik aksamla donatılmış durumda. Endüstriyel internetle sadece makineler değil, entegre makine sistemleri de kastediliyor. Akıllı fabrikalar, lokomotifler, uçaklar ve hastane operasyon sistemleri hep bu sisteme dahil…
Havayolları sektörü endüstriyel internetten en çok faydalanacak sektörlerin başında geliyor. İptal edilen ve geciken uçuşların yüzde10’u zamansız medyana gelen bakım problemlerinden ortaya çıkıyor. Yolcuların yaşadıkları sıkıntılar, kaçırdıkları toplantılar da cabası…

Kendini öğrenmeye programlamış, operatörün arıza olmadan algılayamayacağı problemleri yakalayabilen bir bilgisayar sistemi, endüstriyel internet devriminin temel taşını oluşturuyor. Uzmanlar, endüstriyel internetin sağlık, havacılık, demiryolu taşımacılığı, petrol, yakıt ve diğer sektörlere katkısının büyük olacağı değerlendirmesinde bulunuyor.
Endüstriyel İnternet, makinelerin ağ üzerinden sensörler aracılığıyla birbirine bağlanması ve ana yazılıma entegrasyonu anlamına geliyor.  
Sanayi devriminden doğan makineler, tesisler, filolar ve ağlar ile internet devrimiyle kullanılmaya başlanan bilgi işlem, bilgi ve iletişim sistemlerindeki yenilikler artık bir arada kullanılıyor.

İş yapış biçimimizi değiştiren devrim

Endüstriyel internet ve endüstrinin geleceği alanına yoğunlaşan ve önemli çalışmalar yürüten Almanya’nın en büyük ve tarihi şirketi General Electric (GE), dünyada endüstri ve internet devrimlerinin bir araya geldiğine işaret ediyor. GE’nin Blog Sayfası’nda teknoloji odaklı bu dinamizmin yepyeni açılımlar getireceğinin üzerinde duruluyor ve “GE olarak biz, bu yeni döneme’Endüstriyel Internet Çağı’ ya da ‘Endüstrinin Geleceği’ diyoruz” ifadesine yer veriliyor.

Endüstriyel İnternet, enerjiyi kullanma (su, buhar,elektrik) ve iş yapma biçimimizi değiştiren ‘sanayi devrimi’ ile haberleşme, bilgiyi kullanma ve para harcama biçimlerimizi değiştiren ‘internet devrimi’nin bir sonraki aşaması olarak kabul ediliyor.
Akıllı Makineler, Gelişmiş Analitik ve İnsan endüstriyel internetin temelini oluşturan üç unsur olarak dikkati çekiyor.

Endüstri 4.0’ın yapısı

Endüstri 4.0, siber-fiziksel sistemler, nesnelerin interneti ve hizmetlerin internetine dayalı. Bu yapı akıllı fabrikalar vizyonunun oluşmasına büyük katkı sağlıyor.
Nesnelerin interneti ile siber-fiziksel sistemler birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı olarak iletişime geçip işbirliği içinde çalışabilecek. Hizmetlerin interneti ile de hizmetler, kullanıcılar tarafından değerlendirilebilecek.
Endüstri 4.0, Karşılıklı Çalışabilirlik, Sanallaştırma, Özerk Yönetim,Gerçek-Zamanlı Yeteneği (Verileri toplama ve analiz etme), Hizmet Oryantasyonu ve Modülerlik (Bireysel modüllerin akıllı fabrikalara esnek adaptasyon) olmak üzere 6 prensibe dayanıyor.

Büyümeye odaklı

Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ile iş süreçlerini gerçekleştirmek, takip etmek ve yönetmek daha az insanla mümkün olabilecek. Üretim bandı ve tedarik zinciri daha süratli ve akıllı bir yapıya kavuşacak. Maliyetler düşecek, gelirler ve kar artacak.
Endüstri 4.0, aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu olan bir devrim olarak nitelendiriliyor. Verileri ve yenilikleri kullanarak bilişim teknolojilerini endüstri ile buluşturuyor.
Endüstriyel tesislerde, her bir makine, ne zaman bakıma ya da parça değişimine ihtiyaç duyduğunu kendisi bilecek.  
Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ile ‘elektrik’, hayati önem kazanacak.

Tarih boyunca endüstri

Su ve buhar gücüyle çalışan mekanik sistemlerin kullanımı (1.0) ile başlayan endüstri devrimi, elektriğin icadı (2.0), elektronikleşme ve bilgi teknolojilerinin  endüstriye entegrasyonu ile (3.0) günümüzdeki halini aldı.
İlk sanayi devrimi yaklaşık 250 yıl önce mekanik üretimle başladı. Kas gücünün yerini mekanik güç aldı. İkinci sanayi devrimine; 1870’te ABD'de bir et işleme tesisinde, elektrik yardımıyla ilk seri üretimle geçildi. Üçüncü devrim ise1970’lerin ortalarında üretim süreçlerinin otomasyonuyla başladı. Günümüzde de Endüstriyel İnternetin yaygınlaşmasıyla yeni bir çağa giriyor olacağız. Bu da dördüncü sanayi devrimi veya Sanayi 4.0 olarak adlandırılıyor. Endüstri 1.0’dan 4.0’a doğru süreçler şöyle işledi:

-Mekanik Üretim Tesislerinin Uygulanması (18. Yüzyıl)
1712 Buhar Makinesinin İcadı,

-Elektrik ve İş Bölümüne Dayalı Seri Üretime Geçilmesi
(19. Yüzyıl) 1840 Telgraf ve 1880 Telefon İcatları
1920 Taylorizm (Bilimsel yönetim),

- Üretim Süreçlerinin Otomasyonu (20. Yüzyıl)
1971 İlk mikro bilgisayar (Altair 8800) ve 1976 Apple I bilgisayar üretildi,

-Otonom Makineler ve Sanal Ortamlar (21. Yüzyıl)
1988 AutoIDLab. (MIT)
2000 Nesnelerin İnterneti
2010 Hücresel Taşıma Sistemi
2020 Otonom Etkileşim ve Sanallaştırma 
 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği