Filmler Seyirciye Online Ulaşacak


Telif Hakları ve Online Yayıncılık Projesi, Türkiye’ye özgü alternatif bir telif dağılım modelini tasarlıyor. Proje, sinema eserlerinin izleyiciye yasal yollardan online olarak ulaştırılması için gerekli teknik altyapının seçeneklerinin analiz edilmesi amacıyla hazırlandı. Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve Alman Belgesel Sinemacılar Birliği ortaklığıyla gerçekleştirilen projeyi, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı da destekliyor. Telif Hakları ve Online Yayıncılık Projesi’nin tanıtımı için zaman zaman çeşitli etkinlikler yapılıyor.  

Teknolojik bir iletişim aracı olan sinema, teknolojik gelişmelere paralel değişip, dönüşüyor. Sinemanın tarihsel gelişim sürecinde dijitalleşme önemli bir dönüm noktası…Dijitalleşme, sinema tarihini klasik ve dijital dönem olarak iki farklı sürece ayrılmasını sağlamış durumda.

Yeşil Çam’ı sayısallaştırmak…

Türk filmlerinin dünya pazarlarındaki payının arttırılması ve istihdam alanları yaratılması için film endüstrisi sektörüne gerekli desteğin verilmesi bir zorunluluk. Türk filmlerinin çevrim içi dağıtımı konusunda yasal altyapıya ihtiyaç var. 

Türk sinemasının kültürel mirasını koruyabilmek için Türk film hafızasının sayısal ortama aktarılması çalışmalarının biran önce başlatılması öneriliyor.
Sinemanın uluslararası arenaya açılması için gerekli desteklerin sağlanması ve teşvik primlerinin arttırılması kaçınılmaz gözüküyor. Türk kültür ve sanatının dünyaya açılması için sinemanın gücü ve dili de kullanılabilir hiç kuşkusuz…

Ülkemizin kültürel mirasının korunması, sayısallaştırılması, sayısallaştırma ve üstveri standartlarının belirlenmesi yetkili otoritelerce şiddetle öneriliyor. Öneriler arasında, sinema salonlarının sayısal filmleri gösterebilmesi için yeni teknolojiye geçişlerin desteklenmesi de var…

Sinema salonlarının dijitalleşmesi

Son on yıl içerisinde, sinemalardaki dijitalleşmenin yüzde 98 oranına ulaştığı ve dijital sinema ekranlarını deneyimleyecek yeni bir izleyici kitlesine ulaşmak için büyük bir istek olduğu belirtiliyor.
Sinema sektörü dijital teknolojiye çok şeyi borçlu olurken; görüntüler, teknolojileriyle gelecekte daha iyi olma yolunda ilerliyor.

Küçük ölçekli sinema işletmelerinin dijital dönüşümü için, destek mekanizmasına ihtiyaç duyuluyor.
Dijitalleşme, film çekimlerinin yanı sıra sinema salonlarını da etkiliyor. Dijital formattaki filmlerin sayısının artması, sinemaları dijital projeksiyon kullanmaya zorluyor.
Türk Sineması’nda 2000’li yıllarda yaşanan durgunluğun ardından teknolojik yenilenme ve sinemaya verilen desteğin ardından; üretilen filmlerin neredeyse tamamı dijital kameralarla çekildi ve film gösterim salonları da hızla dijitale dönüştü.

Dijital olanakların artmasıyla özel efektli üç boyutlu filmler çekilmeye başlandı. Özel efektlerin sinemaya girmesiyle de yeni bir devrin kapıları aralanmış oldu. Üç boyutlu filmlerin doğuşunun ardından da sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik konuşulmaya başlandı. Yakın gelecekte gözlükler vasıtasıyla filmlerin gerçekliğine canlı tanıklık edeceğiz…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları