İnternette Site ve Blog Kirliliği


Dünyada 1.5 milyarı aşkın web sitesi; çok sayıda blog ve bir o kadarda terk edilmiş, güncellenmeyen site var. Korsan tarzında yerleşen arama motorları ve forumlar da karmaşanın bir parçası. Adeta web sitesi çöplüğüne dönüşmüş halde olan internette, bilgilerin doğruluğu ve kaynağı tartışılmadan servis ediliyor. Doğru ve nitelikli bilgi arayan kullanıcı zor durumda kalıyor.

Web sitelerindeki standartsızlık, görüntü ve bilgi yoğunluğuna teknik aksaklıklar da eklenince; bütün bunlar kullanıcıyı yoruyor ve okuma isteği bırakmıyor…

Türkiye’de kamu web sitelerinde getirilmesi düşünülen düzenleme ve standart; özel internet sitelerinde de uygulamaya geçirilmeli bence…Web sitesinin kolay kullanılır, sade ve yazılarının çok uzun olmaması kullanıcı sayısının artmasında çok önemli faktör. Web sitesi, şirket, kurum ya da yayının imajı; bu yüzden site yaptırırken, kurumsal tanıtımınızı da yapacak profesyonel bir site olmalı.

Web sitelerinin kapladığı hacmin ve bilginin belirlenmesine yönelik bir araştırma var mı bilmiyorum. Eğer yoksa da böyle bir araştırmanın en kısa sürede yapılmasına ihtiyaç var sanırım. Büyük Veri’nin (Big Data) yönetilmesinde önemli ayaklardan biri de bu…

Yeni Türk Ticaret Kanunu, şirketlere web sitesi zorunluluğu getirirken, web sitesinin özellikleri, şeffaflığı ve şirketin tüm resmi bilgilerinin yayınlanması gerekliliğine de dikkati çekiyor.

Kamu İnternet Siteleri

Kamu İnternet Siteleri (KAMİS) Rehberi Projesi ile kamu internet sitelerinin her kesim tarafından kullanılabilirlik ve erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirilmesi hedefleniyor. Ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmaların, hazırlanan standart ve rehberlerin incelenmesi ile oluşturulan ve oldukça geniş bir kapsama sahip Kamu İnternet Siteleri Rehberi, akademisyenler, kullanılabilirlik uzmanları ve ilgili kurum yetkilileri tarafından verilen geri bildirimlerle olgunlaştırıldı.

Kamu İnternet Siteleri Rehberi Faz II Projesi çalışmaları kapsamında kamu kurumlarının uzman personeline KAMİS Yaygınlaştırma Eğitimi veriliyor. Kurumların Bilgi İşlem Daire Başkanlıklarında internet sitesi geliştirilmesine yönelik eğitimlerde, internet sitelerinin masaüstü arayüzlerine yönelik güncellenen KAMİS kullanılabilirlik ilkeleri inceleniyor. Mobil arayüzlere yönelik hazırlanan kullanılabilirlik ilkeleri ve kamu kurumlarının internet sitesi geliştirme süreçlerinde referans alabileceği Teknoloji Rehberi tanıtılıyor. 
Erişilebilirlik konusunun öneminin vurgulandığı eğitimlerde KAMİS içerisinde yer alan erişilebilirlik ilkeleri de gözden geçiriliyor.

Eğitimlerde gönüllü olan kurumların internet siteleri incelenerek, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik anlamında KAMİS ilkeleri bazında geribildirim alınıyor. Eğitimler kapsamında ayrıca, katılımcıların kamuya ait masaüstü internet sitesi arayüzü tasarladığı bir Arayüz Tasarım Atölyesi gerçekleştiriliyor.

Web sitesi tasarlamak

Web sitesi tasarlamak bir bakıma kolay bir bakıma çok zor. Her dakika dünyadaki farklı bölgelerden www (World Wide Web) yani yeni web siteleri yayına başlıyor. Bu sitelerin çoğu hobi amaçlı yapılıyor. Bir süre sonra da güncellenmekten vazgeçilerek internetteki web çöplüğüne katılıyor.
Profesyonel iş hayatında ise firmalar; Türkiye’de firmalara getirilen web kurma zorunluluğu gibi; çağın gereği web sitelerini kuruyorlar. Sitelerini ya profesyonel web tasarım firmalarına yaptırıyorlar ya da bünyelerinde web tasarımcısı çalıştırıyorlar.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları