Yargıya Hız Geliyor


Yargı sisteminin kritik işlemi olan ve fiziki ortamda haftalar süren tebligat iletimi, elektronik ortamda saniyeler içinde tamamlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Avukatlara getirilen ‘elektronik tebligat’ (e-tebligat) zorunluluğu da ‘yargı yavaşlığı’ çözülüyor mu? Sorusunu gündeme taşıdı. Elektronik tebligat kullanımının teşvikiyle  kamuoyunda her zaman sıkça tartışılan ‘yargıda hız’ kavramının ivme kazanması bekleniyor.

15 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, bazı yasa maddelerinde yapılan değişikliğe göre, 7201 sayılı Tebligat Kanunu kapsamında baro levhasına yazılı avukatlara elektronik yolla tebligat (bildirim) yapılması zorunluluğu getiriliyor. Düzenleme 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.

Avukatlara elektronik yolla tebligat yapılması zorunluluğu; 30361 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 48. maddesi ile değiştirilen 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesi uyarınca başlayacak.
Avukatın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak olan elektronik tebligat işlemi, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Anonim Şirketi tarafından Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülecek. PTT, sistemin ve sistemde kayıtlı verilerin güvenliğini de sağlayacak.

Her avukatın kimlik numarasına göre oluşturulacak olan elektronik tebligat adresi (Kayıtlı Elektronik Posta-KEP adresi) barolar tarafından avukatlara teslim edilecek ve teslim yapıldıktan sonra kullanım başlayacak.

Kayıtlı Elektronik Posta adresine ihtiyaç var

Elektronik  tebligat  adresi (KEP adresi), Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Anonim Şirketi tarafından, her bir gerçek kişi için kimlik numarası, tüzel kişi için ise tabi oldukları sistem numarası esas alınmak suretiyle sadece bir tane olacak şekilde oluşturulacak ve sistemde kaydedilecek.
Elektronik tebligat hizmetinden yararlanacakların tebligata elverişli Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi edinmesi gerekiyor. Bu doğrultuda KEP adresine ihtiyacın oldukça artacağı görülüyor.

KEP adresi, günlük yaşamda kullanılan diğer elektronik posta adreslerinden farklı olurken; KEP sisteminde gönderici ve alıcı kimlik bilgilerinin doğrulanması zorunluluğu bulunuyor. KEP delilleri senet hükmünde kabul ediliyor, dolayısıyla deliller aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılıyor. Bu özellikleriyle KEP işlem güvenliği açısından büyük katkı sağlıyor.

KEP adresleri sadece elektronik tebligatların alınabilmesi için değil ihtarname, ihbarname, itiraz ve benzeri hukuki bilgi içeren maillerin aktarılması için de kullanılabiliyor.
Resmi yazışmalar, e-tebligat, e fatura, bilgi ve belge paylaşımı, tacirler arası ihbar ve ihtarlar, bilgi edinme başvuruları ve tüketici şikayetlerinin yapılması, ekstre, talimat, sözleşme, beyanname, teklif ve sipariş onayı olan 

KEP sistemi sayesinde hem kurumlar hem de bireyler resmi ve ticari işlemlerini çok daha güvenli, hızlı ve tasarruflu bir şekilde zamandan ve mekandan bağımsız olarak yerine getirebililecek.

e-İmza kullanımı artacak

Mevzuat gereği elektronik tebligatların, elektronik imza (e-imza) olmadan hazırlanması mümkün olmazken; elektronik imza ile imzalandıktan sonra ancak e-tebligat hazırlanabiliyor.

Kimlere elektronik tebligat yapılacak

11 Şubat 1959  tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesindeki değişiklikle şu gerçek ve  tüzel  kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olacak:
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahalli idareler, Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri, Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diger ortaklıklar, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri, Noterler, Baro levhasına yazılı avukatlar. Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler, adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birimler.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları