Sensörler Akıllı Telefonları Yeteneklendiriyor


Mobil cihazların (akıllı telefon, tablet v.s) sunduğu kullanım koşulları ve hizmetler, hayatımızı daha da kolaylaştırıyor. Telefonlar sayesinde haritadaki yerimizi görmek (navigasyon) ve nabzımızı ölçmek sensör teknolojisine bir iki küçük örnek…

Sensörlü akıllı telefonlar, ne kadar hızlı yürüdüğünüzü ve ona ne söylediğinizi anlayabiliyor. Sensör teknolojileri, gelecekte çok büyük gelişmelere hazırlanıyor.

Telefonun üstündeki sensörler sadece kullanıcıların hareketlerini fark etmiyor, aynı zamanda bulunduğu ortamdaki bütün hareketleri algılıyor. Sensör teknolojisi akıllı telefonlarda yeni bir devri başlatırken; sensörler sayesinde akıllı telefonlar hareketleri bir insan gibi algılayabilecek. 

Sensörlerin en önemli özelliği; hareket ve derinlik yeteneklerini fazla güç tüketmeden gerçekleştirebilmeleri.
Birçok telefonda yer alan sensörlerin fiyatı çok önemli bir rakama ulaşmıyor ama, hayatlarımızdaki önemleri gittikçe artıyor.

Giyilebilir teknolojilerle erken teşhis imkanı

Sensörler, giyilebilir teknolojilerle beraber de yeni yeni boyutlara ulaşıyor. Bilgisayarların ve mobil cihazların ana beyni olan işlemcilere eklenen sensörler, aynı zamanda vücudumuzu kontrol eden cihazların da temelini oluşturuyor.
Telefon firmaları son dönemde sensör teknolojilerine daha fazla odaklanmaya başladılar. Bazı telefonlarda kızıltötesi ışınlar aracılığıyla el hareketleri algılanırken, ışık sensörü, kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz ışık yoğunluğunu ölçüyor.

Çok yakında telefonlara eklenecek yeni sensörler ise hava ve sudaki kirliliği ölçecek, tıbbi taramalar yapacak, 3D kameralarla çekim gerçekleştirecek. Amerika’da test edilen deriye monte edilebilir elektronik dövme, gelecekte belki de vücudumuzda taşıyacağımız sensör teknolojilerinin ilk örneğini temsil ediyor. Bu aynı zamanda hastalıklarda erken teşhisin ne kadar kolaylaşacağının ve hastaların her an takip edilebileceğinin de işaretini veriyor. Hatta, sensörlerin insanların duygularını ve düşüncelerini anlayabileceğine dikkati çekiyor. Kalp atışlarınızı ve ruh halinizi takip eden sensörler olacak. İnsanlar, mobil cihazlar aracılığıyla takip edilebilecek bu da reklam sektörüne önemli katkılar sağlayacak. 

Sağlık denetimi gelişecek

Sensör teknolojisi bunlarla da sınırlı kalmayacak. Morötesi sensörler ellerinizin ne kadar temiz olduğu veya ne kadar güneş kremi sürmeniz gerektiğini ölçecek. Mikroelektromekanik sistemler (MEMS) vücuda protez olarak yerleştirilebilecek. İçmemiz gereken sudan, almamız gereken ilaca kadar 7/24 sağlık denetimi yapacak olan sensörler, aynı zamanda sağlık taraması da yapacak. 
Mobil cihazlarla birlikte gelecekte, yapay zeka ve robotik teknolojileri sensörlerle paralel bir gelişme gösterecek. Gözlerimizi takip eden, yüz ifadelerimizi tanımlayabilen sensörler, robotların insanlara benzerliğini artıracak. Sensörlerin gelecekte, elektronik, havacılık, uzay teknolojileri, sağlık ve diğer sektörlerde daha neleri değiştireceğini şimdiden bilmek zor ancak, hayatı daha da kolaylaştıracakları kesin gözüküyor.

Telefonunuzda hangi sensörler var?

Hali hazırda kullandığımız akıllı cep telefonlarımızda (android özellikli) var olan sensörlerin ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi?
Akıllı telefonların hemen hemen hepsinde cihaz ve kullanıcı etkileşimini artıran belirli sensörler mevcut. Bu sensörler yardımıyla telefonunuzdaki birtakım özellikleri daha da özellikli kullanabilirsiniz.
Telefonunuzda bulunan tüm sensörlerin ne olduğunu gösterebilen çeşitli uygulamalar var. Bunları ücretsiz olarak indirerek neler olduklarını öğrenebilirsiniz.
GPS (Global Positioning System-Küresel Yer Belirleme Sistemi) çipleri konumunuzu belirliyor. Mesafe (yakınlık) sensörü konuşma yaparken telefonun suratınıza ne kadar yakın olduğunu anlıyor. Işık sensörü karanlık ortamlarda aydınlığı ayarlıyor.

Diğer sensörleri ise şöyle sıralamak mümkün:
Rakım için Basınç (Pressure), Adımsayar (Step Counter), İvmeölçer, Jiroskop (metin okuma), Yerçekimi, Yönelim, Oryantasyon ve Rotasyon Vektörü, Kalp Atışı Hızı Sensörü, Parmak izi Sensörü, Hall Sensörü (kapak durumunu algılayan), Ortam Işığı Sensörü, El Hareketi Sensörü,Hareket Sensörü, Jeomanyetik Sensör (Kuzey, Güney, Batı ve Doğu yönlerini hatasız saptama). Smart Interaction (akıllı TV kontrolü) ve araba için Park- Far-Yağmur Sensörü, Otomatik Kapılar, Aydınlatma Sistemleri ve Algılama Sistemi (radar).


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları