Mobil Trafik, Video ile Patlayacak


Küresel veri trafik tahmini, akıllı mobil veri trafiğinin 2019’da yüzde 97’ye çıkmasını öngörüyor. Tahminde dikkat çekici en önemli unsur; video aktarımlarının, mobil trafiğin yüzde 70’ini oluşturacak olması.

2019 yılında dünyadaki giyilebilir cihaz sayısının 5 kat artarak 109 milyondan 578 milyona çıkması bekleniyor. Bu da büyümenin, giyilebilir cihazlardan geçen mobil trafiğin, 2019 yılına dek 18 kat artıracağını ortaya koyuyor.
Ağ teknolojileri alanında faaliyet gösteren Cisco’nun Görsel Ağ Endeksi Global Mobil Veri Trafik Tahmini, 2014 - 2019 Raporu’na göre, önümüzdeki dönemde mobil trafik artışını tetikleyecek en büyük etkenler; daha güçlü mobil cihazlar, makineden makineye ( machine to machine-M2M) bağlantılar ve daha hızlı hücre şebekelerine yaygın erişim olacak.
Giyilebilir cihazlar, M2M bağlantıların bir alt segmentini oluşturuyor ve Herşeyin İnterneti’ndeki (IoE)
büyümeyi de öngörmeye yardım ediyor.

Akıllı trafik trendindeki artışı mercek altına alan rapora göre, bu trendi destekleyen temel faktörler; tüm dünyada temel özelliklere sahip telefonlardan akıllı telefonlara geçiş, tablet kullanımında devam eden artış, tablet benzeri özelliklerle yeniden dirilen dizüstü bilgisayarlar ve artan M2M uygulamaları olarak görülüyor. 2019 yılında 3G ağları global mobil cihaz ve bağlantıların yüzde 44’ünü, 4G ağları ise yüzde 26’sını destekleyecek.

Mobil Görsel Ağ Endeksi Tahmini Raporu’na göre bir diğer ayrıntı da, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde mobil veri trafiğinin 2019’da yüzde 71’lik büyüme oranı ile 14 kat artacak olması.
Orta ve Doğu Avrupa’da 2019 yılında, mobil kullanıcı sayısının 407.2 milyon olması bekleniyor. Bu doğrultuda 2019’da toplam bölge nüfusunun yüzde 84’ünün mobil cihaz kullanması öngörülüyor.

Raporda yer alan video rakamları da oldukça çarpıcı. Buna göre, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde 2019 yılında video, toplam mobil veri trafiğinin yüzde 70’ini oluşturacak. 2014’te videonun tüm mobil veri trafiğine oranı yüzde 50’ydi.

5G ‘hızı’ dünyanın fiziki sınırlarını kaldıracak

Cisco Görsel Ağ Endeksi Global Mobil Veri Trafik Tahmini Raporu’na göre, 2019 yılında tüm global cihazların ve bağlantıların yüzde 26’sı dördüncü jenerasyon mobil teknoloji (4G) uyumlu olacak.
2020 yılına gelindiğinde ise 5G’yi bekliyor olacağız ve 50 milyar cihaz birbirine bağlanacak. Avrupa, 5G için 700 milyon Euro ayırdı. 5G, enerjiden eğlenceye, spordan otomotive kadar altyapıları kapsayan kocaman bir platform. 5G ile iletişimde hız ve işlem gücü hayal edilemeyecek duruma gelecek.

5G’de temel yaklaşım; ortak frekans bandının kullanılması, 5G’nin yol haritasının bir an once çizilmesi. 2017’de standartlar belirlendi. 2020’de regülasyonlara (düzenleme) geçilecek. 5G, ‘hızı’ hayal edilemeyecek bir  boyuta taşıyacak. Bunun, tüm dünyanın fiziki sınırlarını ortadan kaldıran bir miras olacağı yorumu yapılıyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları