İthalatta Vergi Kaybına ‘Veri İşleme’ Ayarı


Dünya ekonomisindeki küreselleşme trendi, yeni bir ortam yarattı. Bu kapsamda gümrük ve gelir idareleri de uluslararası bilgi değişimi ve hatta ülkelerarası ortak denetim gibi uluslar arası işbirliği yollarını araştırıyor. Günümüzde öncelikli hedef; vergi uygulamalarının basitleştiril­mesi, kolaylaştırılması ve mükelleflerin buna uyumunun sağlanması.

Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, ithalatta yaşanan vergi kaybının önüne geçilmesi için ‘bilgisayarla veri işleme tekniği’ esas alınacak.
Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 22 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Gümrük Yönetmeliği’nin 51’inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında gerçekleştirilen değişiklik; ithal eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi’nde yerleşik kişilerce, yetkili gümrük idaresine başvurularak, ‘bilgisayar veri işleme tekniği’ yoluyla serbest dolaşıma sokulmasını düzenliyor.   

Düzenlemede, başvuru talebinin uygun görülmesi halinde, ilgili gümrük idaresi tarafından indirimli veya sıfır vergi oranı uygulamasına izin verilebileceğinin üzerinde durulurken, iznin geçerlilik süresinin de belirtileceği ifade ediliyor.   

Düzenleme, vergi kaybı söz konusu olmaması ve yükümlünün talep etmesi halinde, ithal eşyasının FOB (Free On Board-Fabrikadan liman gümrüğüne) kıymetinin yüzde 10’unun navlun (geminin yük taşıma ücreti) ve yüzde 3’ünün sigorta bedeli olarak ithal eşyasının fiilen ödenen veya ödenecek fiyatına eklenebileceğini öngörüyor. 



Düzenleme ile “Havayolu Beyan Formu” ibaresinden sonra gelmek üzere “veri işleme tekniği ile” ibaresi eklenirken, aynı cümlede yer alan “kontrolle görevli personele” ibaresi “gümrük idaresine elektronik ortamda” şeklinde değiştirildi.

e-Türkiye Vergi Dairesi modeli

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem teknolojilerini hem kendi iş ve işlemlerinde hem de vergi mükellefi hizmetlerinde en etkili bir biçimde kullanan kamu kurumu… 2005 yılından sonra teknolojik alt yapısını daha da güçlendiren kurum, mükelleflere sunduğu hizmetlerin hız ve kalitesini de artırdı.

Elektronik Vergi Dairesi Otomasyonu çatısı altında; e-beyanname, e-ödeme, e-haciz, e-vergi levhası, e-borç sorgulama, e- KDV iadesi, e-posta bilgilendirme, e-pos satış sorgulama, e-fatura, e-uyum, e-analiz (risk analizi) ve e-denetim gibi çok sayıda proje hayata geçirildi. Ayrıca, e-yoklama, e-cari hesap, e-bilet, e-arşiv, e-belge yönetimi, e-kayıt (sicil), e-defter ve e-tebligat gibi birçok elektronik uygulamanın hayata geçirilm­esine yönelik çalışmalar da tamamlandı. Bunların sonucunda e-Türkiye Vergi Dairesi Modeli ile e-mükellef uygulaması ortaya çıkmış oldu. Türkiye elektronik beyannamede yüzde 99′un üzerinde bir oranı yakalamış durumda. Hedef, hiçbir mükellefin kendisini vergi dairesine gelmek zorunda hissetmemesi

İnternet Vergi Dairesi Uygulamaları kapsamında Vergi Dairesi Otomasyon Projesi’ne (VEDOP) 1998 yılında başlanmıştı. VEDOP-2 projesi ile de Ekim 2004 tarihinde e-beyanname uygulamasına geçildi. Sistemin üçüncü aşaması olan VEDOP-3 projesi ise Ekim 2008 tarihinde başlatıldı.

Vergide elektronik tebligat…

Vergi uygulamasında yapılan iş ve işlemlerin fiziki ortamdan sanal ortama taşınmasına devam ediliyor. e-Fatura ve e-defter'den sonra e-tebligat ve e-yoklamaya ilişkin yasal düzenlemeler de yapılmıştı.
Elektronik ortamda yapılan tebligatlar, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılıyor.

Tebligat yapıldığında, mükellefin sisteme kayıtlı cep telefonuna ve e-mail adresine de bir bildirim gidiyor. Mükellefler, tebligata baktığında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) da bundan otomatik haberi oluyor.

e-Yoklamada elektronik imza zorunluluğu

Yoklama fişi ile aynı nitelikte olan, elektronik ortamda düzenlenen "yoklama fişi" yetkilisi tarafından elektronik imza ile imzalanmak zorunda. Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda kayıt altına alınan yoklama fişlerini ilgili kişilere göndermeye yetkili. 

Elektronik Yoklama Sistemi ile kayıt dışı ekonomiyle mücadele amaçlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları