Gelecek, Akıllı Tarım ve Çiftçilikle Gelecek


Dünyada yaşanan iklim değişikliğiyle başa çıkabilmenin yolu artan nüfusa sürdürülebilir bir gelecek bırakmanın temelinde yatıyor. İklimi düşünen akıllı tarımı uygulamak için dünyada çeşitli çabalar var. Pek çok devlet ve küresel kuruluşun akıllı tarıma ilişkin küresel ittifak yapıyor olmaları gelecek için umut vadediyor elbette…

Dünyada yaşanan iklim değişikliği tarım yapmanın koşullarını da değiştiriyor. Başta en çok tüketilen buğday, pirinç ve mısır gibi başlıca mahsullerin verimi iklim değişikliğine paralel azalırken; artan dünya nüfusunu besleyebilmek adına  araştırmalara göre, 2018’den itibaren akıllı tarıma en az 100 milyar dolar yatırım yapılması kaçınılmaz gözüküyor.
Büyüyen nüfusu beslemek ve beslemeye devam etmek gibi bir misyonu olan tarım sektörü, 2050 yılına kadar 9 milyar insan için yeterli gıda nasıl üretilebilir? Sorusunu cevaplandırmak adına çalışmalarını hızla artırarak sürdürüyor.

Tam da bu noktada akıllı tarım teknolojileri devreye girerken; gelişen teknolojilerin tarımsal üretimle bütünleştirilerek kullanılması çerçevesinde düşük maliyet, değişken girdi kullanımı ve azami gelir hedefleniyor. Akıllı tarım aynı zamanda enerji tasarrufu, gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerin azaltılması ve çevre kirliliğinin azaltmasını beraberinde getiriyor. Klasik yöntemlerle tarım yapmak artık ekonomik olarak yeterli görülmüyor…

Su ve enerji tasarrufu

Teknoloji sayesinde önemli oranda su ve enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Bu nedenle suyu sadece bitkiye ve sadece ihtiyaç duyduğu kadar vermek, verimi ve kaliteyi en üst düzeye çıkaracak kadar sulama yapmak çözümlerden bir tanesi. Bir yandan mahsülün kalitesini artırırken, diğer yandan da dünyada ve ülkemizde giderek azalan su kaynaklarını korumada önemli bir adım atılmış oluyor.

Akıllı tarım ile tarım işçisine olan bağımlılık da azalıyor. Akıllı tarım teknolojisi artık öyle bir noktaya geldi ki sulama programınızı uzaktan bile yapabiliyorsunuz. Evinizden, başka şehirden hatta başka ülkeden cep telefonunuz, tablet veya internete bağlı bir bilgisayar üzerinden istediğiniz zaman istediğiniz vanayı, su pompasını, gübreleme cihazını, sisleme cihazını kontrol edebiliyorsunuz. Seranız varsa seranızdaki soğutma, havalandırma ve ısıtma sistemini ayarlayabiliyorsunuz. Bu cihazlara günlük, haftalık, mevsimlik program girebiliyorsunuz.

Akıllı teknoloji önemli bir olanak daha sağlıyor; her türlü işi otomatik olarak istediğiniz kişilere cep telefonu mesajı (SMS)  veya e-mail olarak gönderebiliyorsunuz. İster bir vana otomatik açılsın, ister siz SMS atarak açın, isterseniz web üzerinden açın, bu bilgi mesajları size ve diğer ilgililere bir biçimde ulaşıyor.

Tarım sektöründe internet…

Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve tarıma dayalı sanayiye bağlı olan ekonomilerde bilginin yaygınlaştırılmasının önemi oldukça büyük. Pek çok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de internetin kullanımı önemli kolaylıklar sağlıyor.
Tarla, meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, seracılık, hayvancılık ile uğraşan kişiler, internet sayesinde yeni çeşit, fidan, tohum, anaç, yetiştirme, sera malzemeleri ve hayvan yetiştirime tekniklerine ilişkin konularda güncel bilgilere ulaşabiliyor ve ürünlerini internet üzerinden satabiliyor.

Tarımsal üretimin pek çok alanında bilişim teknolojilerinden yararlanılıyor. Ülkemiz tarımının geleceği açısından tarımsal bilişim faaliyetlerine, özellikle de internete gereken önemin verilmesi gerekiyor.

Ülkemizde tarım işletmelerinin daha verimli ve etkin bir yapıya kavuşturulmasında bilişim teknolojilerinin kullanılması büyük önem taşıyor.
Bugün internet ortamında tarımsal konularda oluşturulmuş binlerce veritabanına ulaşmak ve bilgi taramak artık saniyeler alıyor…
Üreticiler, ürünlerin satışında, bu ürünleri yetiştirmek için ihtiyaç duydukları tüm girdilere kadar farklı tüm konularda bilgi ve belgeye internetten çok rahat bir şekilde ulaşabiliyor. 

Günümüzde, bitkisel ve hayvansal üretim, ormancılık, çevre bilimi ve gıda üretimi araştırmaları ve uygulamalarından elde edilen bilginin derlenmesi, depolanması, sınıflandırılması, yönetimi ve kullanımını etkinleştirmek, kolaylaştırmak ve ilgili kitlelere aktarılması amacıyla internet teknolojilerinin de içerisinde yer aldığı çok sayıda yeni bilişim teknolojileri kullanılmaya başlandı.

Robotik sistemler giderek artıyor

Robotik sistemlerden, simülasyon uygulamalarına, coğrafi bilgi sitemleri ve uzaktan algılama uygulamalarından tarımsal veritabanlarına kadar çok farklı tarımsal bilişim uygulamaları ile ülkeler tarımsal üretim ve satışlarındaki verimlilik ve kalitelerini arttırmaya çalışıyor.

Ülkemizde sahip olduğumuz genetik zenginliği en verimli şekilde korumak, verimli ve kaliteli bir tarımsal üretim gerçekleştirmek istiyorsak bu konuda lider ülkelerin kullandığı tarım teknolojilerini takip etmek durumundayız…

Lider ülke Hollanda’da Lely örneği

Tarımda yenilikçi çözümler ve kişiye özel hizmetlerle çiftçilerin hayatlarını kolaylaştıran Lely Group (https://www.lely.com),1948 yılında şirketin kurulduğu Maassluis'de (Hollanda) faaliyet gösteriyor.
Tarım sektöründe uluslararası işletme olarak, her günü yenilikçi çözümlerle ve kişiye özel hizmetlerle çiftçilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına geçiren Lely, süt sağımından temizliğe, hemen hemen tüm ahır aktiviteleri için çözümler sunuyor.

Google reklamı aracılığıyla tanıma fırsatı bulduğum Lely’nin çalışmaları oldukça ilgimi çekti ve sizlerin de Lely’i tanımanızı istedim.

Yönetim sistemlerini kullanarak bir süt hayvancılığı çiftliğinin nasıl akıllıca düzenleneceği konusunda tavsiyeler sunan Lely’nin öyküsü; Cornelis ve Arij van der Lely kardeşlerin yıldız çarklı ot tırmıklarını 1948’de piyasaya sunmalarıyla başlamış. Bu, kardeşlerin çiftlikte geleneksel şekilde çalışma konusunda önemli değişiklikler gerçekleştirmelerine neden olan ilk icatlarından biri olmuş.

Tarımsal hayatı kolaylaştırmak ve tarım sektöründe sürdürülebilir, karlı ve keyifli bir geleceğe doğru birlikte çalışmak için çok sayıda yenilik sunan Lely Group’un otuzdan fazla tesisi ve altmışın üzerinde ülkede müşterileri bulunuyor. Firma, dünya çapında süt sığırcılığı çiftçileri için otomatik sistemler konusunda pazar lideri. Çiftliklerdeki rüzgar türbinlerinde de öncü konumda olan Group, tarım sektöründe sağlam altyapıya sahip bir şirket olarak öne çıkıyor ve sürdürülebilir süt, et üretimi ve enerji üretimi için çalışıyor.

Serbest sürü hareketi ve inek sağlığı

İneklerin sağlığı ve refahı, bütün süt hayvancılığı çiftlikleri için vazgeçilmez. Stres altında olmayan sağlıklı bir inek, verimli bir inek. Bu da daha iyi bir süt üretimine yol açar. 
Lely’nin ahır çözümlerinin tamamı, serbest sürü hareketini temel alıyor. Daha fazla özgürlüğe kavuşan sadece inekler olmuyor, süt sığırcılığı çiftçisi de daha az iş yüküyle daha verimli çalışıyor.

Yönetim sistemleri; süt sağımı ve yemleme gibi çeşitli iş süreçlerini birbirine bağlıyor ve hayvanlarla ilgili gerçek zamanlı bilgiler elde edilmesini sağlıyor.
Ahır için yenilikçi çözümlere ek olarak, süt sığırcılığı çiftçileri için sürdürülebilir çözümler de sunuluyor. Otomatik sağım çözümleriyle sağımın en doğal yolu sağlanırken, daha kaliteli süt için soğutma tankı, verimli otlatma için hayvan ayırma kapısı, 2. el Lely Astronaut süt sağım robotu, inekler hakkında 7/24 bilgi ve 500'den fazla sağmala sahip çiftlikler için çözümler çiftçilerle buluşturuluyor.

Verimli yemleme (akıllı yazılım), bilgi, anlayış ve zaman gerektiriyor. Otomatik yemleme ürünleriyle zamandan tasarruf ediliyor ve doğru yemin doğru zamanda sunulması sağlanıyor.

Dairy XL, çözümüyle süt hayvancılığı çiftliklerine otomasyon ve büyüme konusunda rehberlik ediliyor. İnsanlar, hayvanlar ve teknoloji arasında bir bağlantı kurarak, çiftliklerin mümkün olan en iyi kaliteye ve miktara sahip sütü mümkün olan en verimli şekilde üretmesine yardım ediyor.
Sürü yönetim sistemleriyle ahırdan gelen veriler faydalı bilgilere çevriliyor. Çiftlik yönetimi desteği ile de iş ve sonuçlarının optimize edilmesi sağlanıyor.
Lely, ayrıca ideal hijyen ve süt kalitesi için sarf malzemeleri, esneklik ve büyüme payı için finans hizmeti sunuyor.
Lely uluslar arası iş tecrübesini, Türkiye’de de Kayseri, Konya, İzmir, Denizli, Balıkesir, Bursa ve Kırklareli (Lüleburgaz) süt sığırcılığı işletmelerine de aktarıyor.

Robotik süt sağımında 25 yıl

Tam 25 yıl önce Lely Astronaut süt sağım robotu ile ilk süt sağımı yapıldı. Dünya çapında süt sığırcılığı işletmelerinde otomasyon için önemli bir adım atılmış oldu. Bu, bir nesil süt sığırcılığı çiftçilerinin bu otomasyon ile büyüdüğü anlamına da geliyor. ’Nesiller Boyu Kutlama’ sloganı ile 25. yıla özel bir kampanya başlatan Lely, bu dönüm noktasını aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede kutladı.

İneklerin yeri ve kızgınlık tespiti

Lely, akıllı telefonlar için ineklerin yerlerinin doğru tespit edilmesini, ayrıca kızgınlık tespiti ve ineğin sağlığı konusunda fikir veren CowLocator mobil uygulamasını geliştirdi. Uygulama zamandan tasarruf edilmesini ve verimlilik elde edilmesini sağlıyor.
Akıllı saatler ve Google Glass gözlükleri için geliştirilen Lely T4C InHerd mobil çiftlik yönetimi sistemi test aşamasında prototip olarak kullanılıyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları