Yaşlılar Teknolojiyle Mutlu


Yaş ilerledikçe, sağlık sorunları, ailevi sorunlar ve yalnızlıkla baş başa kalan insanlar giderek daha da mutsuzlaşıyor. Sosyal ortamlardan ve iş ortamlarından izole olan yaşlılar; bazı becerilerini kaybetmeleriyle; kendilerini işe yaramaz olarak görüyor. 

Ülkemizde ve dünyada yaşlı insanların büyük bir çoğunluğu mutsuz... Evinde yalnız yaşayanlar da bakım evlerin de olanlar da aynı sendromu yaşıyor. Uzmanlar bu sorunu aşmanın yollarını araştırıyor. 

Sosyalleşmek ve kolay teknolojiyle tanışmanın onları mutlu edeceğini ileri sürüyorlar. Teknoloji doğrudan yaşlıları hedef almamış olsa dahi yaşlıların kullanımına uygun imkanlar mutluluk sağlıyor.

Umut verici...

Teknoloji, 7’den 70’e hepimizin yaşantısını etkiliyor. Araştırmalar, teknoloji kullanımının yaşlıların refahlarını ve bağımsızlıklarını artırabildiğini ortaya koyuyor.
Teknolojiden uzak kalmayan yaşlıların daha özgüvenli oldukları savunulurken; teknolojik seçeneklerin daha etkin kullanımı, yaşam kalitesini iyileştiriyor ve sosyal uyumlarının kolaylaşmasına katkı sağlıyor.

Birbirleriyle cep telefonu ve sosyal medya aracılığıyla yoğun iletişimde bulunan yaşlılar, iki çift laf etmek için artık torunlarının, çocuklarının gözünün içine bakmıyor.
Teknolojik ürün ve hizmet üreten firmalar, yaşlıların ihtiyaçlarını düşünerek, akıllı telefonlardaki yazıları büyütmekten, büyük tuşlara kadar; diğer teknolojileri de rahatça kullanabileceleri yenilikleri ihmal etmiyor.

Yaşlıların bu yeniliklere uyumu için gençler ve kurumlar tarafından eğitilmeleri gerekiyor.
Teknolojik yeniliklere uyum sağlama, bireysel bir karar olmakla birlikte hem bilişsel (farkındalık ve ilgi) hem de davranışsal (deneme ve kabullenme) aşamaları içeriyor.  

Yaşlılara yönelik çekici ve yararlı ürünlerin tasarlanması ve teknolojik seçeneklerin daha etkin kullanımı, yaşlıların yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ve sosyal uyumlarının kolaylaşmasına katkı sağlıyor.

Yaşamı kolaylaştırıyor

Dünyanın giderek önem kazanan sorunu: Yaşlı nüfus artışı… Teknoloji bu konuda bir çözüm olarak görülürken, doğrudan yaşlıları ve yaşlı sorunlarını hedefleyen birçok çalışma yapılıyor. 

Yaşlı bireylerin hayatına olumlu katkı sunabilecek çalışmalar ve teknolojik ürünler bulunuyor. Yaşlıların bağımsız yaşamasına yardımcı olacak, sağlık konusunda ilerleme sağlayacak projeler ve güvenlik önerileri dile getiriliyor. 

En iyi örneklerden birisi geronteknoloji; yaşlı kullanıcılara yönelik destekleyici sistem, yazılım ve cihazlar ortaya koymayı amaçlayan, gerontoloji ve teknolojiyi birleştiren bir alan. Teletıp, telebakım, akıllı bina sistemleri, eğlence ve yardımcı sistemler, mobil uygulamalar, çeşitli sensörler, güvenlik sistemleri, alarm ve hatırlatma sistemleri ve sosyal medya gibi teknolojiler “geronteknoloji” kapsamına giriyor.

Teknoloji ve yaşlılık devlet, bilim ve iş çevrelerinin ilgisini çeken bir konu. Yaşlıların temel ihtiyaçları olan sağlık hizmetleri, kişisel bakım, evsel ihtiyaçlar, sosyalleşme ihtiyacı ve varsa engel durumundan kaynaklanan ihtiyaçları ön plana çıkıyor. 

Gelişen teknoloji yaşlılar için sağlık, güvenlik, koruma, hareket kabiliyeti, bağımsız yaşama ve sosyal hayata katılım konularında önemli katkılar veriyor.

Teknolojinin katkı sağlayabileceği alanlardan en önemlisi yaşlı sağlığı. Yaşlılıkta sık rastlanılan demans (unutkanlık ve ileri unutkanlık) hastalığı ile ilgili çalışmalar, akıllı çevreler ve evde bağımsız yaşanabilme noktasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun kullanımı dikkat çekiyor. 

İzolasyondan kaynaklanan ruhsal durum, sağlık sorunlarının kötüleşmesine ve hayatın kalitesinin önemli ölçüde düşmesine neden oluyor. Bu bağlamda, teknoloji, sağlıklı olan veya sağlık sorunları olan yaşlıların mutluluğuna katkı sunabilir konumda görülüyor. Sosyal ağlar, video görüşmeleri ve oyunlar çok iyi çözümler olarak değerlendiriliyor.  

Teknolojinin benimsenmesi

Yaşlılar ve teknolojinin benimsenmesi; teknoloji, hızlı bir şekilde geliştiği için yaşlılar tarafından takip edilmesi zor oluyor. Fiziksel sorunlarından ve bilinçlerinin zayıflamasından kaynaklı yeni teknolojik ürünleri kullanmakta güçlük çekiyorlar.  
Eğitim seviyesi ve sosyal aktif olma durumu benimsemeyi kolaylaştıran faktörler olarak görülüyor.
Yaşlı kullanıcılar, televizyon ve radyo çok fazla kullanılırken; bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi cihazların kullanımı gözle görülür oranda düşük… Genelde eski telefonları tercih ediyorlar.
Yaşlıların kullanmakta zorlandığı teknolojiler arasında cep telefonları, banka ATM’leri, bilet makinaları, bilgisayarlar, tabletler ve internet bulunuyor.  

Yaşlılara robot bakıcı

Bakıcılık istihdamı ve talebi arasındaki farkı teknoloji ile doldurmak amacıyla yaşlı vatandaşların bakımında robotların kullanılması planlanıyor.
Robotik sektörü, yaşlıların yataklarından tekerlekli sandalyelerine geçmelerine ya da banyo yapmalarına yardım edecek basit robotlar geliştirmek için çalışmalar yapıyor.
Yaşlılara bakacak olan robotlar, tüm sorunları çözemese de ancak hayatı kolaylaştıracakları kesin. Uzmanlar, yaşlı-robot karşılaşmasında tabi ki ilk zamanlarda psikolojik bir direnç yaşanabileceğinin altını çiziyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tarım Bilgi Sistemleri

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi

Bilişimin Yatırım Ekosistemine Yansımaları