Türkiye’nin Teknolojiyle Büyüme Hedefi


Türkiye’nin gelecek beş yıl içinde ulaşmak istediği hedefleri gösteren On Birinci Ulusal Kalkınma Planı’na (2019-2023 ) ilişkin hazırlıklar sürüyor. Ortaya konulacak plan kapsamında ülkenin ‘teknolojik gelişme’ odaklı büyümesi hedefleniyor.

On Birinici Kalkınma Planı 2019-2023 yılları arasını kapsıyor. Özellikle de Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 vizyonu doğrultusunda Kalkınma Planı’na toplumun her kesiminden destek sağlanması düşünülüyor. 
Planla, ekonomide üretim ve teknolojik gelişme odaklı, sürdürülebilir ve daha kapsayıcı bir büyüme anlayışının belirleyici olması hedefleniyor.

Teknolojiye ‘kamu alımı’ dopingi

Halen uygulamada olan Onuncu Kalkınma Planı’nda (2014-2018) da kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme hedefi öne çıkarılırken, yerli üretime de önemli vurgu yapılıyor. Büyümede önemli bir fırsat olarak değerlendirilen ‘kamu alımları’ yoluyla teknoloji geliştirme; bir anlamda onbirinci plandaki ‘teknoloji odaklı’ büyümenin de fitilini yakıyor.

Gayri Safhi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 7’si olarak gerçekleşen kamu alımları, ülkemizin Ar-Ge ve yenilik çalışmalarına katkı sağlanması açısından önemli bir unsur. Kamu İhale Kanunun’da yerli istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı yer almasıyla birlikte, kamu alımları teknoloji transferine ya da sanayinin gelişimine yeterli katkıyı sağlayamıyor.

Gelişmiş ülkelerde ise kamu alımları, yoğun bir şekilde yerli üretimi ve teknoloji geliştirilmesini desteklemek üzere bir politika aracı olarak kullanılıyor.

Kamu alımlarında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katkı sağlayacak yaklaşımların benimsenmesiyle yurtiçinde üretilen ürünlerin maliyetleri düşürülebilecek, ithal edilen ürünler yurtiçinde üretilebilecek ve ihraç pazarlarında yerli firmaların etkinliği artabilecek.

Kamu alımları; yeniliği, yerlileştirmeyi, teknoloji transferini ve yenilikçi girişimciliği teşvik edecek şekilde düzenleniyor.
Onuncu Kalkınma Planı’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Ar-Ge yapan firmalara kamu ihalelerine katılabilmeleri için gerekli olan İş Bitirme Belgesi yerine geçecek Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi verilmesi imkânı tanınmıştı.

Kamu alımlarının yeniliği, yerlileştirmeyi, teknoloji transferi­ni ve yenilikçi girişimciliği teşvik edecek şekilde düzenlenme­si amacıyla halen Sanayi İşbirliği Programı uygulanıyor.

Bilişim Vadisi hayata geçiyor

Geçtiğimiz yıl açıklanan Orta Vadeli Program’da da (2018-2020) Bilişim Vadisi Projesi’nin birinci etabının hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Orta Vadeli Program, araştırma geliştirme (Ar-Ge) ile yenilikçilik kapasitesinin arttırılması ve Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesini de hedefliyor.
Programa göre, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın ve etkin kullanımı ile bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin hızlandırılması temel politika…

Orta Vadeli Program (OVP), kamu politika ve uygulamalarını Kalkınma Planı’nda yer alan politika ve öncelikler temelinde ortaya koyarak bütçe sürecini başlatan ve kaynak tahsislerini yönlendiren bir programlama aracı olarak belirtiliyor.
Kalkınma Bakanlığı tarafından her sene, üç yıllık bir perspektifle hazırlanan ve Bakanlar Kurulu Kararıyla resmileşen OVP, Orta Vadeli Mali Plan için de baz teşkil ediyor.  

Onuncu Kalkınma Planı esaslarıyla uyumlu olarak hazırlanan Orta Vadeli Program, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıran bir yol haritası niteliği taşıyor.
OVP’nin ilk uygulama yılı olan 2018, On Birinci Kalkınma Planı’nın baz yılı olması dolayısıyla da ayrıca bir önem taşıyor.  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları