Giyilebilir Teknoloji Rehabilite Ediyor


Günümüzde giyilebilir teknoloji hastalara umut oldu. Rehabilitasyon çalışmalarının vazgeçilmezi durumuna gelen giyilebilir teknolojinin sunduğu çözümler, hasta ve hasta yakınlarının beklentilerini karşılamaya devam ediyor…

Giyilebilir teknoloji; alıcılar (sensörler) veya diğer teknolojileri barındıran elektronik tekstilden, veri eldivenlerine, takı, gözlük, kıyafet gibi veya kişinin herhangi bir şekilde beraberinde taşıdığı çeşitli araçları ifade ediyor.

Giyilebilir teknolojinin rehabilitasyon için kullanım alanları; sağlığı izleme, güvenliği izleme (düşmelerin belirlenmesi gibi), ev rehabilitasyonu (egzersiz programlarının izlenmesi gibi), tedavinin verimliliğini değerlendirme ve hastalıkların önceden tespiti olarak ele alınıyor.

Sağlık hizmetinin hastalara hastanelerde sunulmasının yanında son yıllarda hastaları ihtiyaç duydukları yerde tedavi etmeye yönelindi.

Sağlık bakım profesyonelleri bir yandan hizmette sürekliliği sağlarken diğer yandan da hasta bakımında verimi artırmaya gayret ediyor.

Araştırmalar, sağlık sektöründe ideal hizmet kalitesi ile hizmet maliyeti arasındaki dengenin uygun teknoloji ile sağlanabileceğini ortaya koyuyor.
Yaşam kalitesini artırmada önemli rol oynayan teknoloji, tıp uygulamaları ve sağlık hizmetlerini de hızla değiştiriyor. Yaşam kalitesini artıracak her teknolojiye paha biçilmez gözüyle bakılıyor.  

Giyilebilir sağlık teknolojileri, daha ucuzladıkça, daha çok tecrübe edildikçe ve sağladığı veri kalitesi arttıkça sağlık ekosisteminin bir parçası olmaya aday görülüyor.
Çeşitli amaçlara hizmet eden giyilebilir araçlar tasarlama ve geliştirme girişimleri son yıllarda gerek araştırmacıların gerekse sağlık hizmet sunucularının dikkatini çekmeye başladı.  

Araştırmacılar, toplanan verinin ve tıbbi bilginin kaydedilip uzaktaki bir başka yere aktarılması konusundaysa, gelişmiş iletişim becerileri bulunan internet erişimli tablet bilgisayarlara ve akıllı telefonlara güveniyor. Ayrıca akıllı telefonların, bu alanda üretilecek çözümlerin geliştirilmesini kolaylaştırdığı da söylenebilir

Giyilebilir teknoloji uygulamaları ile kalp yetersizliğinin erken tanısı, şeker hastalığının kronik belirtilerinin önlenmesi, parkinson gibi rahatsızlıklarda tıbbi takibin daha başarılı yürütülebilmesi, epilepsi ya da kalp krizi gibi acil durumlarda hastaya erken müdahale edilebiliyor.  

Düzenli olarak egzersiz yapan kullanıcılar için de giyilebilir teknolojiler destekleyici bir rol oynuyor. Gelecekte giyilebilir teknolojinin daha da artacağı ve sağlık hizmet sunucuları tarafından da tedavi ve takip amaçlı kullanımının teşvik edileceği öngörülüyor.

Sağlık sistemiyle bütünleşme

Giyilebilir teknolojinin sağlık sistemiyle bütünleştirilmesiyle sağlık durumuna dair toplumsal ölçekte bir veriye de sahip olunabilinecek.

Giyilebilir medikal sistemler ile fizyolojik durumların geniş zaman aralıkları boyunca sürekli olarak izlenebilmesi, sağlık hizmetine erişim ve hizmetin karşılanmasını kolaylaşacak, hastalıkların erken teşhisi sağlanacak.

Ayrıca giyilebilir teknoloji ve uygulamaların farklı yaş gruplarından tüketicilerin kullanabilmesini sağlayacak kadar esnek olmasına dikkat ediliyor.

Türk tüketicisi bu teknolojiye ne kadar hazır

Giyilebilir teknoloji açısından Türkiye’de hizmet sunucularının mevcut durum değerlendirmesi yanında tüketicilerin giyilebilir teknoloji gibi yeni bir sisteme ne kadar hazır olduklarının belirlenmesi de önem arz ediyor.

Türkiye’de giyilebilir araçların doğru ve etkili bir şekilde kullanımı için gerekli altyapı hazırlanarak kullanımın yaygınlaştırılması ve sağlık kurumları ile bütünleşik bir yapının oluşturulması kaçınılmaz gözüküyor. Hastalara ilişkin verinin aktarılabilmesini sağlayacak sistemlerin kurulması gerekiyor.

Giyilebilir teknolojinin yeni birer akım olarak sağlık sektöründeki aktif uygulamalarla henüz bütünleştirilmemiş olması nedeniyle bu uygulamaların kullanımının ve etkililiğinin değerlendirilmesi henüz mümkün olmuyor.
Giyilebilir teknolojinin sağlık hizmetleri sunumunda yer alabilmesi için sağlık hizmeti endüstrisinde bazı yeniliklerin yapılması gerekli.

Giyilebilir teknolojiyi oluşturma süreci tamamen teknik bir konu olmakla birlikte nihai kullanıcıların yanı sıra tekstil, elektronik, moda, tasarım ve imalat gibi pek çok farklı alandan uzmanın işbirliği içinde çalışmasına ihtiyaç duyuluyor.

Medikalde giyilebilir teknolojiler

Medikal alanda kullanılan giyilebilir teknolojiler; akıllı saatlerden, akıllı gözlüklere; elektronik tekstilden, veri eldivenlerine, akıllı lensten, e-Tattoo uygulamasına (deri üstünden teşhis ve takip yapılabiliyor) kadar birçok teknolojik ürün çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli rol oynuyor Kullanıcı farkındalığının da artmasına bağlı olarak geniş bir ürün yelpazesiyle pazarda önemli bir yer edinen bu teknolojinin giderek artan bir şekilde hayatlarımızda yer edinmesi artık içten bile değil…

Medikal anlamda genel olarak sağlık durumunu izleme, tanı koyma ve tedavi gibi ana başlıklar altına alabileceğimiz giyilebilir teknolojiler hem klinik (nabız, şeker seviyesi) hem de davranışsal (yürüme, merdiven çıkma) veri toplama amacıyla kullanılıyor.
Ayrıca, giyilebilir teknolojilerin tıbbi eğitim amaçlı kullanımı da dikkat çekiyor.  

Giyilebilir egzersiz teknolojileri

Egzersiz alanında da yenilikleri takip etmek ve ilk olmak, rekabetçi bir piyasa içerisinde olmazsa olmazlardan. ‘Giyilebilir egzersiz teknolojileri’, günümüz ‘fitness’ sektörüne baktığımızda bunun bir yansıması…

Bilimsel alt yapısını ‘elektromiyografi’ den alan antrenman yöntemleri ise giyilebilir teknolojilere ihtiyaç duyulmasına neden olan bir başka alan.  

Robotik rehabilitasyon

Rehabilitasyon, herhangi bir nedenle fonksiyonlarını tamamen veya bir kısmını yitirmiş olan bir insana bu fonksiyonları tekrar kazandırma çabası.

Robotik teknolojisi gelişerek ileri bir düzeye ulaştı. Tıpta özellikle de fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında zaman içerisinde önemli bir yere sahip olmaya başladı.
Teknolojinin ilerlemesiyle robotik cerrahi doğarken; artık rehabilitasyonu da robotlar vasıtasıyla yaparak daha iyi sonuçlar almak mümkün hale geldi.

Artık robotlar vasıtasıyla kişinin, en doğru yürüme modeliyle hem de en seri hareketlerle yürüme şansı var…
Robotik rehabilitasyonun uygulanmasında felç birinci sırada. Bunun dışında omurilikte yarı ya da tam kesilme sonucunda ortaya çıkan her iki bacağın kullanılamadığı omurilik felçli hastalara da robotik rehabilitasyon uygulanıyor.

Bunun dışında SP (Serebral Palsi) yani beyin felçli spastik çocuklar da bu tedavilerden faydalanıyorlar. Öte yandan MS hastalığı, Parkinson ve ortopedik nedenlerle yürümesinde veya elini kullanmasında herhangi bir problemi olan ya da bir kaza, bir travma, bir ameliyat sonrası komplikasyon nedeniyle ayak ya da ellerini kullanamayanlarda da aynı şekilde robotik rehabilitasyon kullanılıyor.

El, kalça veya omuz robotları, yürüme robotları, robotik yatak ve giyilebilen robotlar da hastalara uygulanıyor.

Teşhiste EEG kulaklığı

Teşhis ve sağlık takibinde EEG kulaklığı, en yaygın kullanılan giyilebilir cihaz. Sıradan baş bantları ya da başlıklar olarak tasarlanan bu cihazlar, beyin aktivitesini kaydedebiliyor ve verileri kablosuz olarak akıllı bir telefona ya da bilgisayara aktarabiliyor.

Cihaz, uyku kalitesi hakkında da bilgi sağlayabiliyor. Kullanıcının ruh halindeki ani değişimler, kavrayış ve duygusal durumunu da değerlendirebiliyor.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları