Dijital Hastaneler Test Aşamasında


Dijital hayat…dijital hastaneler…İnsan yaşam kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir olması; sağlık hizmetlerine kolay ulaşılabilirlikle paralel giden bir konu…Ne kadar sağlıklı isek o kadar kaliteli ve verimli yaşıyoruz. Verimli insansa her şeye yetişebilen ve yeten insan…

Nüfusun hızla arttığı bir dünyada insana dair hizmetlerin yoğun ve koordine edilebilir olması kaçınılmaz. İnsan sayısının fazlalığı hizmetleri kolaylaştırsa da artık bilgisayarlarla iç içe olan yaşam; birlikte organize olmayı ve birlikte yetişebilmeyi de zorunlu kılıyor.  

Dijital hastane de, bu insan, makine işbirliğine çok iyi bir örnek oluşturuyor. Bir hastanede bulunan bilgi sistemlerinin birbirleriyle bütünleşik olarak iletişim halinde çalışması; dijital hastane kavramını ortaya koyuyor. Dijital hastanede her türlü tıbbi cihaz, bilgi yönetim sistemine ağlar ve sensörler aracılığıyla veri gönderebiliyor. Çalışanların ve hastaların yetki ve onayları doğrultusunda sistemdeki veriye hastaneden veya uzaktan erişilebiliyor.

Bu hastane modelinin öncelikle elle yapılan kayıt işlemlerini ortadan kaldırarak; çalışanların dokümantasyona ayırdığı süreyi azaltması bekleniyor. Bununla birlikte, hastaya ve süreçlere dair her türlü verinin doğru ve eksiksiz olarak kayıt altına alınması, işlenmesi ve ilgili kişi ve birimlerin kullanımına sunulması hedefleniyor.

Pilot olarak seçilen hastanelerde test edilen dijital hastane uygulamasında hastanedeki bütün hizmetlerin elektronik ortamda sürdürülmesi planlanıyor. Sistem çerçevesinde doktor ve hemşireler, her serviste bulunacak olan taşınabilir tablet bilgisayarları kullanıyor olacak.

Hastanın teşhis ve tedavisi bu taşınabilir bilgisayarlara kaydedilerek, hastanenin merkezi bilgisayar sistemine aktarılacak. Hastanın günlük izlenen verilerinin yanı sıra, röntgen, ultrason, tomografi, MR gibi tüm görüntüleme bilgileri bilgisayar ortamında izlenebilecek. Ayrıca, hekim, hastane dışında olduğunda bile internet üzerinde bu bilgilere ulaşabilecek.

Hastanın hekim ile uzaktan iletişimi

Dijital hastane ortamına ilişkin geliştirilen sistemler, hastanın farklı sağlık kurumlarında yaptırmış olduğu tüm tetkikler, bu tetkiklere ilişkin sonuçlar, konulan tanılar ile ilgili verinin bir bütün olarak kaydedilmesine olanak tanıyor.
Kaydedilen bu veriye hekim ve diğer sağlık personelinin kolay bir şekilde erişimi sağlanırken; hastanın hekim ile uzaktan iletişime geçerek, bazı hizmetleri alabilmesi  imkanı tanınıyor.

Dijital hastane uygulamasının bir alt uygulamasını teşkil eden ‘giyilebilir teknoloji’de ise hastanın hastane dışında, günlük yaşamında sağlığıyla ilgili kendisinin ölçtüğü ve kaydettiği verinin sisteme aktarılması ve diğer sistemlerle bütünleştirilmesi sağlanıyor. Uygulamaların amaçlarına ulaşabilmeleri için birbirlerini destekleyerek bütünlük sağlayacak şekilde hekim ve diğer sağlık personelinin kullanımına sunulması gerekiyor.

Sağlık çalışanlarının işleri kolaylaşıyor

Sağlıkta hizmet sunumunda sahip olunan altyapı ve geliştirilmiş olan sistemler; hasta tarafında ise teknoloji kullanımı konusundaki mevcut durum; sağlık çalışanlarının işlerinin kolaylaşacağına ve de kolaylaştırılacağına işaret ediyor.

Hastalara daha iyi ve hızlı bir şekilde hizmet sunulmasını sağlamak için e-sağlık, dijital hastane gibi çeşitli klinik bilgi sistemleri uygulamaya konuluyor.
Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temel bileşenlerinden biri olan Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS) ile ulusal çapta uygulama sahası bulacak, standardizasyona önem veren ve karar sürecinde etkili olacak bir yapı hedefliyor.

USBS tüm vatandaşları kapsayan, bireyin yaşamı boyunca sağlığıyla ilgili verilerinden oluşan ve her bireyin kendi bilgilerine erişebildiği elektronik kayıt sistemi. USBS, işlevsel bir veri tabanının tüm ülkeyi kapsayan bir iletişim omurgasında paylaşılmasını temel alıyor.

e-Sağlık projelerinin temel amaçları arasında sağlık veri standardizasyonunun sağlanması, veri analiz desteği ve karar destek sistemlerinin oluşturulması, e-sağlık paydaşları arasında veri akışının hızlandırılması, elektronik kişisel sağlık kayıtlarının oluşturulması, kaynak tasarrufunun sağlanması, verimliliğin artırılması ve bilimsel çalışmalara destek verilmesi geliyor.

Türkiye’deki e-sağlık uygulamalarının temel bileşenlerini Sağlık.NET, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), Tele-Tıp, Ulusal Sağlık Veri Standartları (USVS), Sağlık Kodlama Referans Sözlüğü (SKRS) gibi uygulamalar ve internet üzerinden sunulan çok sayıda servis oluşturuyor.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları