Asırlık Resmi Gazete Cep Telefonuna Sığıyor


Devletin sesi, habercilerin günün ilk haber kaynağı, haber ajanslarının ve şirketlerin vazgeçilmezi Resmi Gazete, 11 Kasım 1831 yılından beri tam 186 yıldır yayımlanıyor. Neredeyse iki asırdır takipçileriyle buluşan gazete, cep telefonu ve tablet bilgisayarlarda kullanıma uygun hale getirildi.
Türkiye Cumhuriyeti kanunları, kararnameleri, tüzük ve yönetmelikleri, diğer ilanlar, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ile bazı yüksek yargı kararlarından oluşan gazete içeriği; Mevzuat Bilgi Sistemi çerçevesinde cep telefonu ve tablet bilgisayarlarda kullanılmak üzere elektronik uygulamayla (e-uygulama) hizmete sunuluyor.

e-Uygulama paralelinde Mevzuat Bilgi Sistemi’ne getirilen yeniliklerle de; ücretsiz üyelikle takip ettiğiniz mevzuatları favori listenize ekleyebiliyor; tekrar sorgulama yapmadan listenizdeki mevzuatlara erişebiliyorsunuz.
Gazetenin cep telefonları için geliştirilen Android uygulaması; "http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx#" adresindeki verilere erişimi sağlıyor. Uygulama menüsünden gazetedeki günlük içeriğe ve 2007 tarihine kadarki arşiv içeriğe ulaşabiliyorsunuz.

İnternet üzerinden PDF (Portable Document Format- Taşınabilir Belge Biçimi) dosyası olarak da indirilebilen Resmi Gazete uygulaması, verileri en iyi şekilde sunmayı amaçlıyor. Uygulama, Genelgeleri,Tebliğleri, Kanun Hükmünde Kararnameleri, Atamaları,Yönetmelikleri ve bunun gibi birçok içeriği size sunuyor. Arşiv özelliği ile size geçmişe gitme olanağı sağlıyor. Favorilere ekleme özelliği ile de kolay erişim getiriyor. Dosya indirme özelliği ise içerikleri arşivlemenize olanak tanıyor. Paylaş özelliği de konuyu ilgilendiren kişileri bilgilendirmenize yardımcı oluyor.

2000’de internete girdi

27 Haziran 2000 tarihinden itibaren Resmi Gazete internet ortamında, www.basbakanlik.gov.tr adresinden ücretsiz olarak hizmete sunuldu. İnternette günlük olarak yayımlanan gazetenin, 7 Şubat 1921’den itibaren tüm sayılarına da erişim mümkün oluyor.

Kanunlar Fihristi ile yürürlükte olsun ya da olmasın Meclis tarafından kabul edilen Kanunlar ve Uluslararası Anlaşmalar ile Osmanlı Dönemi'nde çıkarılmış ve halen yürürlükte olan Kanunlara erişim sağlanıyor.

Sistemde yer alan Kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler,Tüzükler ve Mülga Kanunlara PDF/ WORD olarak erişim sağlanıyor.

Başbakanlığa bağlı Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Resmi Gazete, Resmi Gazete Bilgi Sistemi aracılığıyla eş zamanlı olarak internet ortamına aktarılıyor.

Resmi Gazete’nin Osmanlı tarihçesi

Osmanlı Devletinin çıkardığı Takvim-i Vekayi dünyanın en eski Resmi Gazetelerindendi. II. Mahmut döneminde 11 Kasım 1831 yılında Takvim-i Vekayi olarak haftada birgün yayınlanan gazetenin “Resmi” olan bir bölümü bugünkü Resmi Gazete’nin temelini oluşturuyor. Gazetenin 1878 yılında yayımı durdurulmuş,1891 yılında yeniden yayıma başlamış bir süre sonra tekrar kapatılmış. Meşrutiyeti takiben 15 Eylül 1908 tarihinde yeniden faaliyete geçirilmiş. Son nüshası 2 Kasım 1922 tarihinde basılmış.

1920’de Cumhuriyet için adım atıldı

Resmî Gazete ara verdiği yayım hayatına 7 Ekim 1920’de Ceride-i Resmiye adıyla yeniden kurularak adım attı. 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren de çıkmaya başladı.
Devletin çıkardığı kararname, yasa, yönetmelik, genelge gibi kararları yayımlayan Resmi Gazete,10 Eylül 1923 tarihinden itibaren de Resmi Ceride adıyla haftada bir yayımlanmaya devam etti.

Bu dönemlerde bazı aksamalara maruz kalan gazete, 1925 tarihinde sürekli yayına geçti.17 Aralık 1927 tarihinden itibaren de Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazete adıyla hayatını sürdürüyor.

Reklamsız ya da reklam almadan yayımlanan Resmi Gazete, yılda 354 gün mükerrer sayılar dahil 410 sayı basılıyor.


          
          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları