Wikipedia'ya Erişim Yılan Hikayesine Döndü



İnternet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engeli devam ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ansiklopedinin, Türkiye'yi çeşitli "terör" gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikleri kaldırmaması”nı gerekçe göstererek, engelleme yönünde karar almıştı.  
Kullanıcılarının katkılarıyla hazırlanan ansiklopedinin, Türkiye aleyhine olan içerikleri ısrarla kaldırmaya yanaşmadığı öne sürülmüştü.
Son zamanlarda artan tartışmalar üzerine; resmi çevreler yılan hikayesine dönen erişim engelinin, haberleşme hürriyeti ile ölçülülük ve orantılılık ilkeleri gözetilerek alındığını hatırlatılmıştı. Engelleme kararının Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince onaylandığının vurgulandığı açıklamalarda, 5651 sayılı Kanun kapsamında, erişime engelleme işlemi tesis edilirken: Anayasanın haberleşme hürriyeti ile ilgili 22. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinin ikinci fıkrası ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin 19. maddesinde gözetildiği belirtilmişti.
2001 yılından beri hizmet veren ve yoğun ilgi gören Wikipedia’ya erişim engeli kullanıcıların tepkisini çekiyor. Engellin ne zaman kaldırılacağı belirsizliğini korurken, ansiklopedinin istenen içerikleri ısrarla barındırması, sorunun aşılmamasının önünde en büyük engel olarak gösteriliyor. 
Bilgiye erişimin insanın en büyük yasal hakkı olduğunu savunan kullanıcı çevreleri, Wikipedia’nın ne zaman açılacağını her defasında soruyor…
Gündemden bir türlü düşmeyen konuya ilişkin; zaman zaman yasağın kademeli olarak kaldırılabileceğinden söz ediliyor.
Türkiye’den erişimin engellenmesinden sonra ‘Wikimedia Vakfı, idari tedbir kararından sonra Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etmişti.
Son dönemlerde, dünya genelinde trafik kaybı yaşadığı öne sürülen  Wikipedia’nın; bu kaybı yaşamasında “kullanıcılar tarafında girilen içerik kalitesinin düşük olması ve  Google standartlarına uymadığı” savının etkili olduğu belirtiliyor.    
2001 yılında Jimmy Wales ve Jerry Sanger tarafından kurulan Wikipedia, dünyanın en büyük beşinci sitesi olarak değerlendiriliyor.
Trafiğini yavaş yavaş kaybettiği yinelenen sanal ansiklopedinin, tasarımını değiştirmeye hazırlandığı ve yeni tasarımın daha da kullanıcı dostu özelliklere sahip olacağı rivayet ediliyor…  

Yorumlar

  1. http://www.wikizero.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly93d3cud2lraXBlZGlhLm9yZw

    YanıtlaSil
  2. http://www.wikizero.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvTXVzdGFmYV9LZW1hbF9BdGF0JUMzJUJDcms

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği