Sayaç Okuyucularının İşi Tehlikede mi?


 
Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması’nda sayaç okuyucular veya otomatik satış yapan makinelerden para toplayanlar şeklinde tanımlanan görevliler, elektrik,su, doğalgaz sayaçlarını okuyarak yaşamlarını sürdürüyor.

Endeks Okuma Görevlisi olarak da nitelendirilen bu personel; tüketicilerin sayaçlarını belirlenen araç- gereçler ile okuyor. Ayrıca, sayaçları kontrol ediyor, kaçak ve usulsüz kullanımları belirliyor, müşteri, abone kayıtlarındaki bilgileri şirket, idare bilgisayarlarına aktarıyor.

Bu personel, işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanımı (dijital sayaç el terminali; sayaç ve tüketim bilgilerini aktaran kablolu veya kablosuz veri transfer cihazı) kullanarak çalışıyor.

Uzaktan sayaç okuma altyapısının yaygınlaşmasıyla Sayaç Okuyucularının İşi Tehlikede mi? Sorusunu akıllara getirirken; her ne kadar uzaktan sayaç okuma giderek hız kazansa da uygulamanın ulaştırılamadığı çok sayıda bölge için yakın gelecekte de var olmaları muhtemel gözüküyor…

Enerji tasarrufu için akıllı ölçüm

Enerji  ölçümlemede geleceğin teknolojileri tartışılıyor. Enerji tasarrufu için ölçümlemenin hayati önem taşıdığını dile getiren uzmanlar, sayaç okuma hizmetlerini, uzaktan yönetim ve bulut-tabanlı akıllı ölçüm platformu ile birleştiren yüksek kalitede sistemlerden söz ediyor.

Konuya ilişkin, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün gerçekleştirdiği akademik araştırmanın yanı sıra bazı yerli ve yabancı firmaların çalışmaları dikkat çekiyor.

Ölçümleme için yenilikçi teknolojiler yılın herhangi bir periyodunda verilerin e-posta veya web aracılığıyla ulaştırılmasını sağlıyor. Bulut tabanlı tüketim veri ölçümü idari operasyonların yükünü azaltırken işletim süreçlerini önemli oranda kolaylaştırıyor.  

Uzaktan sayaç okuma olmayan bölgelerde sayaçlardan okunan veriler mobil cihaz aracılığıyla sisteme girilerek tüm aboneler için, sistemin faturaları hazırlaması sağlanıyor.

Aboneler, mail, sms, fax gibi birçok yöntemle otomatik olarak bilgilendiriliyor.

Yakın gelecekte, el terminalleri yerine artık perakendede her türlü işlemin akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayarlarla yapılacağı öngörülüyor. Bu nedenle, personelin sahada sayaç okuması işlemlerinde de yeni nesil mobil uygulamaların kullanılması öneriliyor.

Önerilen sistem ayrıca e-abone web, mobil web ve kiosk uygulamalarını içeriyor. Bu uygulamalar sayesinde aboneler kuruma gitmeden herhangi bir ortamdan (ev, ofis, tatil mekanı vb.) internet üzerinden güncel fatura bilgilerine ulaşabiliyor, ödeme yapabiliyor, geçmiş ve anlık bilgilerini görebiliyor ve çeşitli isteklerde/ bildirimlerde bulunabiliyor.

Su, doğalgaz ve elektrik dağıtım kurumları, sahada çalışan personelleri ile belirli periyotlarla sayaç okuma işlemi yaparak abonelerinin tüketim miktarlarını belirliyor.

Ayrıca, elektrik, su ve gaz sayaçlarını tek bir yapı altına toplamak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Elektrik sayaçlarının uzaktan okunması

Uzak mesafelere haber ve enformasyon iletme ihtiyacı tüm toplumlar açısından geçerli. Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak elektrik hizmetinin ücretlendirilmesi ve tüketimlerin takip edebilmesi için elektrik sayaçlarının da değişimini zorunlu kılıyor.  

Sayaç mülkiyetinin elektrik dağıtım şirketlerine geçmesi, elektronik sayaçların zorunlu tutulmasını da beraberinde getirdi. Bu değişim yeni sayaçların modem ile uzaktan okunmasını sağladı.

Ön ödemeli su sayaç otomasyonu

Ön ödemeli su sayaçlarının merkezi sistem üzerinden okunması ve açma/kesme işlemi yapılabiliyor. Kredisi biten abonelerini su sayaçları merkezi sistem üzerinden otomatik olarak kapanıp açılabiliyor.

Akıllı Şebekeler hedefi

Elektrikte akıllı şebekeler büyük tasarruf sağlıyor. Akıllı sayaçlarla, evdeki tüm elektronik eşyalar birbirine bağlanacak ve tüketicinin de sayaçla sürekli iletişimi olacağı için, tüketici evdeki elektronik eşyalarını uzaktan kontrol edebilecek.

Akıllı Şebekeler hedefinden yola çıkarak, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri’ne ilişkin usul ve esasları belirledi.

Elektrik Sayacından Veri Okuma  ve IEC (International Electrotechnical Commission) 62056-21 Protokolü, elektrik sayaçları ile haberleşmek için duyurulan bir iletişim protokolü standardı. Ülkemizde de elektrik sayaçlarında bu protokol kullanılıyor.

Tüm dünyada akıllı şebeke teknolojileri ve uygulamalarına yönelik çalışmaların yoğunlaştığı son yıllarda, Türkiye elektrik sektörünü temsilen de Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) yürütücü olarak çalışmalara destek veriyor.

Ayrıca, Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi’ne ilişkin çalışma yürütülüyor.

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), 2020 yılına kadar elektrik sayaçlarının en az yüzde 80’ini akıllı sayaçlarla değiştirmeyi hedefliyor. Avrupa Komisyonu’na göre, akıllı sayaç ve akıllı şebekelerin devreye alınması, AB’deki hanelerde yıllık enerji tüketimini önemli oranlarda azaltabilir.

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi nedir?

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS), elektrik sayaçlarının internet üzerinden uzaktan okunması hizmeti. Online sistem ile her elektrik sayacına bir modem takılıyor ve sayaçlar web üzerinden takip edilebiliyor. Sistemin web tabanlı yapısı sayesinde herhangi bir programın, kullanıcıların bilgisayarına kurulmasına gerek olmuyor.

Uzaktan otomatik okuma ile verilerin işlenmesi, depolanması ve raporlanması ve bu bilgilerin internet ortamından bilgisayar, tablet, cep telefonu ile kullanıcılara iletilmesi sağlanıyor.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları