Sahte İlaca Akıllı Çözüm


 
Tıp alanında sahte ilaç ve ürünler, dünya genelinde yaşanan bir sorun. Pahalı ilaçlar özellikle sahteciliğe açık…

Tehlikeli bir ticarete imza atan ‘sahte ilaç’ pazarıyla mücadele etmek için çeşitli teknolojilere ihtiyaç duyuluyor.

Sahte ilaçların yaygınlaşmasına en çok internet hizmet ederken; bu konuya ilişkin başı boşluk oldukça dikkat çekiyor. Düşük fiyatlar tüketiciye cazip gelirken; “canımdan olurum” endişesi dahi taşımıyor. Tespit edilen web siteleri kapatılırken bunların yerine daha fazlası açılıyor.

Sahte ve ruhsatsız ilaçların en büyük kaynağını internet üzerinden yapılan satışlar oluşturuyor. Pahalı ilaçların yurt dışı kaynaklı internet sitelerinden satışı denetimsiz yapılıyor. Bunun dışında bazı kaçak ecza depoları aracılığıyla da sahte ilaçlar piyasaya sürülebiliyor.

Sahte ilaçla mücadelede çeşitli teknolojilerden yararlanılıyor. Bunların başında da akıllı cep telefonu uygulamaları ve lazerli işaretleme yöntemi geliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında internet üzerinden 1 milyondan fazla sahte ve kaçak ilaç satıldığı tespit edildi. Interpol araştırması da 20 milyonun üzerinde sahte ilacın, internet satışı ile piyasaya sürüldüğünü gösteriyor.

Çeşitli platformlarda bu konuya sık sık dikkat çeken uzmanlar, tehlikeli gidişe dur demenin zamanının geldiğini hatta geçtiğini vurguluyor.

Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu İlaç Takip Sistemi’nde (birer kimlik numarasına sahip ilaçlar, üretimden tüketim aşamasına kadar tüm süreçlerde takip edilebiliyor) kullanılan ‘karekod okutma’ işlemi ile sahte ya da piyasadan toplatılmış ilaçların tespiti sağlanıyor. Uygulamayla artık hastalar da akıllı cep telefonları üzerinden ilaç takibi yapabiliyor. Hasta, ilaç kutusu üzerindeki barkodu okuttuğunda bilgileri sistemde bulunmayan ilacın sahte olduğunu anlayabiliyor. Hastaların akıllı telefonlar yoluyla kullandıkları ilacın izini sürebilecekleri sistem sayesinde, sadece ilacın sahte olup olmadığı değil, aynı zamanda son kullanma tarihi ve hakkında toplatma kararı verilip verilmediği de öğrenilebiliyor.

Hastalar, zararlı madde, yan etkisi tespiti gibi nedenlerle piyasadan toplatılma kararı olan ilaçların bilgisine de ulaşabiliyor.

Akıllı telefonu olmayan hastalar, sistem ile internet üzerinden de ilaç sorgulayabiliyor.

2010 yılında uygulamaya konulan İlaç Takip Sistemi ile ruhsatlandırılan ilaçların üretiminden, satışına bütün işlemler kayıt altında tutuluyor. Sistemde sahte ilaçların eczane raflarına gelmesi neredeyse imkânsız...

Tedarik zinciri sorunları giderilecek

Tedarik zinciri sorunlarına çözüm getirecek ilaç sektöründe tedarik zincirlerini değişime zorlayan en önemli sorunlar; çalıntı ve sahte ilaçlar, sıcaklık kontrolü ve mevzuat gibi konu başlıkları.

Yapılan araştırmalara göre, çalıntı ve sahte ilaçlar, sıcaklık kontrolü ve mevzuat gibi konuların sağlık sektörü firmalarının başlıca kaygıları arasında olduğunu gösterdi. Ürün ve dolayısıyla tüketici sağlığı, güvenliğini sağlamak için tedarik zincirlerinde önemli değişimlere gidilmesi gerekiyor…

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları