Esnafın Tozlu Defteri Dijital Rafa Kalktı


 
Vergi mükelleflerinin esnaf odalarında tutulan defterleri, artık saklanmıyor…

Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği ‘Defter Beyan Sistemi’ ile esnafın kayıtlar bu sistem üzerinde tutuluyor. Teknolojinin getirmiş olduğu bu yeni olanakla; ne defter saklama ne de defter tasdiki var…

Defter Beyan Sistemi’nde uygulamaya geçirilen bir yazılımla bütün esnaf odalarında tutulan defter kayıtları ve belgeler internet ortamında girilebiliyor. Esnaf, defter tasdikini notere gitmeden internet üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Esnafın güçlük çektiği en büyük sorunlardan biri de yazar kasa teminiydi… Yeni nesil yazar kasaların uygulamaya geçirilmesi de esnafa rahat bir nefes aldırırken, ancak eski yazar kasasını kullanmaya devam etmek isteyenler; mali hafızası dolana kadar yazar kasasını kullanabilecek.

Mali destek alanında ayrı bir gelişme de 2018 ve 2019 yıllarında Ar-Ge merkezlerine yapılacak makine ve teçhizat alımlarına KDV istisnası yoluyla devlet desteği sağlanacak olması. İmalat sanayi ve bilişim sektörüne ise istihdam teşvikleri verilmesi planlanıyor.

Türkiye, Rusya’dan Bitcoin’le buğday aldı

Sanal paraya (blockchain-kripto para) ilişkin gelişmelerin alevlendiği son günlerde; Rusya ve Türkiye, ticarette bir ilke imza attı. Rusya'nın Rostov Limanı'ndan Samsun'a gelen gemide yüklü buğdayın navlun ücreti Bitcoin'le ödendi.

İşlemin pilot bir deneme uygulaması çerçevesinde yapıldığı açıklanırken; mevcut sistemlerden daha kolay ve hızlı ülkelerarası bir ödeme sistemi geliştirilmeye çalışılıyor.

Pilot uygulamanın bir parçası olarak değerlendirilen gelişme; tarım ticaret pazarlarında kripto paraların kullanılabilme potansiyeli olduğunu da gösterdi.

Bazı ülkelere uygulanan uluslararası yaptırımlar, bu ülkelerin ABD dolarına erişimini etkileyerek gıda ithalatını kısıtlıyordu.

Öte yandan başka bir Rus şirketi ise, kendi kripto para birimini çıkarmayı planlarken, kripto para dostu bölgelerden olan Cebelitarık'ta bankacılık lisansı almayı hedefliyor.

Bu lisans ile kripto para birimlerinin sıradan para birimlerine dönüştürülmesinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Sanal kartlar kapsam dışı

Kartlarla internetten alışveriş ve ödeme yapılabilmesi için kart sahiplerinin onay vermesine yönelik sürenin sonuna (31 Ocak 2018) yaklaşılırken, sanal kartlar ve otomatik ödeme talimatlarının kapsam dışı olduğu açıklandı.

Banka ve kredi kartlarının elektronik ticarette kullanılabilmesi için  kart hamilinden onay alma süresi 31 Ocak'ta sona erecek.

Hem bankalar hem de e-ticaret şirketleri, vatandaşların internetten  alışveriş ve fatura ödeme gibi konularda mağduriyet yaşamaması için uyarılarda  bulunurken, sanal kartlar ve otomatik fatura talimatı gibi düzenli ödemelerin  kapsam dışı olduğu yinelendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı açıklamaya göre, kart sahipleri, bankaların mobil uygulaması veya internet sitesi  üzerinden giriş yaparak onay sürecini tamamlayabildiği gibi telefon ile müşteri  hizmetlerini arayarak ya da şubeye giderek de bu işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bu gelişmelerin yanında vatandaşlar her zaman banka kartlarını internete açtırabilecek.

Türkiye'de kartlı ödeme sistemleri her yıl daha da büyüyor. Teknolojinin hızlı gelişimine paralel internet üzerinden yapılan işlemler de çok daha hızlı gelişme gösteriyor.
Ayrıca, hayata  geçirilmesi beklenen; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik Ticarette Güven Damgası uygulamasının hem sektörün önünü açacağı hem de tüketici güvenliğini sağlayacağı belirtiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları