Bebeklere Teknoloji Don Biçiyor


Anne karnından doğumuna kadar; doğduktan büyüyene kadar; insanın en sevimli hali bebeklik, zorlu bakım koşulları içeriyor. Anne ve babaların yorulmadan bebek büyütebilmeleri için teknoloji firmaları adeta seferber oluyor, adeta birbiriyle yarışıyor. Ortaya konan çok sayıda marka ürün; anne, baba ve bebeğin gereken ihtiyaçlarını karşılarken; aynı zamanda bebeğin daha akıllı yetişmesine ön ayak oluyor.
Yeni çağın bebekleri daha anne rahmine düşer düşmez teknolojiyle tanışıyor. Doğana kadar teknolojiyle izleniyor. Herhangi bir anomali (normal olmayan durum) gözlendiğinde hemen müdahale ediliyor. Doğarken de zaten teknolojinin içerisine doğuyor.
Başa çıkmanın hiç de kolay olmadığı bebeklerin gelişimi süresinde yardımcı olan teknolojik uygulamalar, anne, baba ve bakıcıların işini kolaylaştırıyor. Akıllı bebek ve bakıcı izleme kameraları, mobil telefonlar üzerinden  bebekle konuşulmasını ve bakıcıya öneri verilmesini sağlıyor.
Bebek duyularını geliştirici ve uyarıcı uygulamalar, ebeveynlerin işini kolaylaştırıyor. Bebekler için faydalı olduğu öne sürülen çok sayıda mobil uygulama; gelişen teknoloji paralelinde yeni neslin oyun ve eğlence anlayışını değiştiriyor. Televizyona bağımlı, sıkıcı eski yaşamın yerini artık bilgiye ve eğlenceye dayalı meraklı araştıran-geliştiren bir kuşak alıyor…Fazla teknolojinin bebeklere zarar verebildiği savunulsa da kararında ve yerinde kullanıldığında doğru sonuçlar veriyor.
Akıllı bebek sensörleri de oldukça revaçta…Bu cihazlar, bebeğin nefesini, vücut ısısını v.s izliyor...
Öte yandan, telefon ve tabletleri bebek izleme cihazına dönüştüren bazı uygulamalar da bulunuyor…
Akıllı bebekler, akıllı beşikte uyuyor
Akıllı beşikte normal beşiklerden farklı…Çeşitli sensörleri barındıran beşik, bebek ağladığında, algıladığı ses üzerine sallanmaya başlıyor.
Bebeklerin ebeveynleri tarafından sürekli olarak takip edilmesi için hazırlanan uygulama, odasında uyuyan bebeğin yanına koyulan bir android cihaz ile salonda bulunan diğer android cihaz arasında ses aktarımı sağlıyor ve bu işlemler için internet üzerinden Wi-Fi ağı kullanıyor.
Bebek ağladığında ninni söylüyor ve anne-babanın cep telefonuna bildirim gönderiyor. Beşik sayesinde bebek daha rahat uyuyor.
Akıllı bez işi kolaylaştırıyor
Bebek bezine takılan sensör bir çok ebeveynin  işini kolaylaştırıyor. Bebeğin çişini yapıp yapmadığını, ne zaman yapacağını, gazının olup olmadığını kontrol ediyor ve durumu akıllı telefona uygulama aracılığı ile bildiriyor.
Akıllı bez yastığı uygulamasıyla da, akıllı ped sayesinde bebeklerin kilosu, boyu, beslenmesi, uyku rutinleri ve bez değiştirme sıklığı takip edilebiliyor. Uygulama, bebeğin büyüme rakamlarını çıkarıyor.
Kendi kendini süren araba
Akıllı bebek arabası, nereye giderseniz gidin hareket takibi sağlayan bir sensör sayesinde; kendi kendini sürebiliyor.
Akıllı ısı ölçer mobil uygulaması, bebeklerin anlık vücüt sıcaklığını takip ediyor, yüksek ısı alarmı sağlıyor.
Akıllı çorap uyku kalitesini belirliyor
Bebek sahiplerinin işlerini oldukça kolaylaştıran giyilebilir bir teknoloji olan akıllı çoraplar, bebek sağlığı konusunda ebeveynlere yardımcı oluyor.
Çoraplar, gece uyurken bebeğin uyku kalitesini, oksijen kalitesini ve nabız düzeyini kontrol etmeyi sağlıyor. Çoraplar, yıkanabilir olarak üretiliyor.
Bebekler için üretilmiş bir diğer cihazda takip bilekliği gibi çalışıyor. Bebeğin, nabzını, hareketini, uyku durumunu, vücut ısısını takip ediyor.
Cihaz, bacak bandı, dokunmatik şarj cihazı ve akıllı telefon uygulamasından oluşuyor…
Akıllı emzik ateş ölçüyor
Akıllı bebek emziği, hasta bir bebeğin ateşini ölçebiliyor. Akıllı emzik sayesinde çocuğun vücut sıcaklığı ebeveynlere cep telefonu aracılığıyla anında bildiriliyor. Emzik evde kaybolduğunda akıllı telefon aracılığıyla da bulunuyor.  
Oyun lazım…
Bebekler biraz büyüyünce oyun isteği oluşuyor, bu nokta da oyuncaklar, zeka oyunları, oyun kitapları ve müzik aletleri devreye giriyor.
Akıllı bebek oyunları, her yaştan çocuklar için eğlenceli eğitim programları barındırıyor. Bebeklerin dil gelişimine yardımcı şarkılar ve parmak oyunları da beynin gelişimi açısından çok önem taşıyor.  
Akıllı telefonla uyumlu bebek oyunları da onlar için hem eğlenceli hem de öğretici bir araç haline gelebiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları