Dijital Köy ve Su Tarımı Zirveye Taşıdı

Daha önceki blog yazılarımda da zaman zaman gündeme getirdiğim “Dijital Tarım” konusu bu günlerde yeniden zirveye oturdu. Tarım ve Gıda Sektörü’nün dünyada ve ülkemizde geleceği şekillendirecek ilk sektör olacağına değinmiştim. Dünya nüfusu arttıkca gıda ihtiyacının giderek artması ve az gelişmiş ülkelerde de insanların eşit fırsatlar ve eşit gıdadan yararlanabilmeleri adına elbetteki tarım sektörü gittikçe ivme kazanmaya başladı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde “Tarım Ülkesi” olarak anılan Türkiye sanırım bu gidişatla yeniden “Tarım Ülkesi” olacak gibi…Tarım deyince ilk akla gelen şeyler de toprak, su ve teknoloji. Her üç olanak açısından da ülkemiz elverişli bir durumda ve konumda.  

Dijital köy, dijital su, dijital cadde ve dijital esnaf projelerini ülkeye yaymamız gerektiğini dillendiren uzmanlar, devletin hazine arazilerini tarıma açmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirirlerken, “Hobi Bahçeleri”nin ise tarım topraklarını işgal ettiği ve arazilerin bu işgalden kurtarılması gerektiği görüşünde birleşiyorlar. Şehirlerin, ilçelerin, beldelerin, köylerin ve tarım alanlarının en büyük faktörü olan dijital su konusunda da oldukça yoğun çalışmalar yürütülüyor. Su Politikaları Derneği konuya ilişkin geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak ilgili kurum ve kuruluşlara görüş alınması için gönderdi.

Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi’nin Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’nde hayata geçirileceği Gölbaşı Belediyesi’nce açıklandı. Böylece, Türkiye’nin ilk dev hobi köyünün  Gölbaşı’nda kurulacağı belirtildi. Ancak, açıklamanın yapılmasından bir gün sonra üzerinde çalışma yapıldığı belirtilen Tarım ve “Hobi Bahçeleri”nin geleceğini belirleyecek olan Tarımda Torba Yasa’nın, hobi bahçelerinin tarım arazilerini tehdit ettiği düşünceleri çeşitli platformlarda yer buldu. Acak Gölbaşı Belediyesi, kendi projelerinin yasal olduğunun altını çizerek, düzenlemenin verimli tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerinin yıkılmasını öngördüğünü ileri sürdü. Yeni düzenlemeyle, tarım arazilerinin bölünmesinin önlenmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

Tabi gelişmeleri bekleyip, görmek gerekiyor. Neyin ne şekilde şekilleneceğini önümüzdeki dönemler gösterecek.

Dijital Tarım Dönüşümü

“Dijital Tarım” konusunda çeşitli projelere imza atan Vodafone, dijital tarım dönüşümünü yaygınlaştırmak istediğini açıkladı.

Sürdürülebilir tarım ve gıdayı desteklediklerini belirten Vodafone Türkiye Kurumsal Satış Direktörü Ender Özgün, dijital tarım dönüşümünü yaygınlaştırmak için bir ekosistem oluşturmak istediklerini vurguladı. Bu kapsamda, tarımın dijitalleşmesini destekleyen tarafları bir araya getirmeyi hedefleyen Vodafone Business, dijital tarım sistemleriyle dijital dönüşümü tarım sektöründe de sağlamak ve verimlilik çalışmalarıyla tarımsal üretimi geliştirmeyi hedefliyor. Çiftçilere ve firmalara sunulan “Dijital Tarım İstasyonu” gibi tarımsal IoT (İnternet of Things-Nesnelerin İnterneti) çözümleriyle üretimde ve kalitede en az yüzde 25 artış, girdi maliyetlerinde de yüde 50 ‘ye kadar tasarruf imkanı sağlayan Vodafone, bu çözümlerle, tarımdaki maliyeti yüksek girdilerin kullanımını kontrol altına alıyor. Üreticinin gübre, ilaç ve enerjiden tasarruf etmesine de katkı sağlayan firma, bu sayede, üretimin kalitesini de artırıyor. Vodafone, sürdürülebilir tarımı öncelikli alanların başında ele alan bir şirket olarak Çiftçi TV’nin Vodafone TV’de faaliyet göstermeye başlamasından memnun…

Dijital Su Dünyası Raporu

Su Politikaları Derneği, 30 büyükşehrin belediyelerinin su ve kanalizasyon idarelerine Dijital Su Dünyası Raporu’nu görüş almak üzere gönderdi.

Dijital Tarım çözümlerinde vurgulandığı gibi; sadece gerekli zamanlarda sulama yaparak fazla su ve elektrik kullanımının önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması ve maliyetlerin düşürülmesi, uygun ilaçlama ile çevre sağlığına katkı sağlanması çok değerli. Dijital çözümlerle kullanıcıların üretim süreci uzaktan takip edilerek, verimliliği artıran ve tasarruf sağlayan uygulamalar çok değerli görülüyor.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin bir yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, ofisin bu noktada konuya ilişkin çok önemli çalışmalar yapmaya başladığını dile getiriyor.

 Dernek olarak kendi ilgi ve uzmanlık alanlarında bu konudaki farkındalığı arttırmaya karar verdiklerini ifade eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Dijitalleşme bazı belediyelerimizde başladı ancak bunun bir dijital dönüşüm hamlesi olabilmesi için bu konudaki bilgi ve farkındalığın artırılması gerekiyor. Türkiye’de yazılım ve dijital dönüşüm konusunda umut verici adımlar atılıyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ne kadar hazır ve gelişmiş olursak bu değişimi kendi insanımız ve ülkemiz için o kadar faydalı bir şekilde yönetebiliriz. Dünyadaki değişimi algılayarak bunu yönetebilmeye hazır olmalıyız. Bu konuda kamu ve özel sektör yöneticilerine ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor.”

Hobi Bahçelerinin Geleceği

Ülkenin gündemine giren hobi bahçeleri ile ilgili yeni yasal düzenlemeleri de kapsayan “Torba Yasa” teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

Atatürk’ün ölmeden önce 1937 yılında tasarladığı Türkiye'yi temelden kalkındırmayı amaçlamış 'İdeal Cumhuriyet Köyü' projesi Gölbaşı’nda hayata geçiriliyor…

Ankara’nın Gölbaşı Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Hobi Köy’ projesinin detaylarını Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek yaptığı yazılı açıklamayla paylaştı. 2 bin dönümlük alana kurulacak olan Türkiye’nin ilk yasal hobi köyünü hayata geçirmekten dolayı duydukları mutluluğu ifade eden Şimşek konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Çevre Şehircilik ve Tarım Orman Bakanlığı iş birliği ile gerçekleştireceğimiz projemiz sayesinde artık tarım arazileri yok olmayacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında tasarlamış olduğu Danimarka’nın Brondby şehrinde uygulanarak tüm dünyaya örnek olan fikrini gururla hayata geçireceğimiz anı iple çekiyoruz.”


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veri Depolamanın Geleceği

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi