Elektronik Ticaret Hizmetlerinde Fiyat Artışı

 Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcıları’nın yükümlülüklerine ilişkin  parasal eşikler, yarısı oranında artırıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 23 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Ek 2’nci, Ek 3’üncü ve Ek 4’üncü Maddelerinde Belirtilen Parasal Eşiklerin Yarısı Oranında Artırılmasına İlişkin Karar, haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesini amaçlıyor.

Kararla, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Elektronik Ticarette Haksız Ticari Uygulamalar, Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcının Yükümlülükleri ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcının Yükümlülükleri başlıklı ek maddelerinde belirtilen parasal eşikler, yarısı oranında yükseltilmiş oldu. Söz konusu maddeler, işlem hacimlerine göre, bu sektörlerin yükümlülüklerini düzenliyor.

Kararda, Kanunun söz konusu maddelerinde belirtilen eşiklerin, 2023 yılının Şubat ayı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yarısına kadar artırılabileceğine yönelik hüküm yer alıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın Twitter hesabından da paylaşılan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

“Kanunda, elektronik ticaret pazar yerleri ile elektronik ticaret faaliyetinde bulunan diğer işletmelerin lisans, reklam, indirim, bağımsız denetim, veri taşıma ve kullanma gibi yükümlülükleri belirlenirken net işlem hacmi kavramı esas alınmıştır. Bu kavram, özü itibarıyla işletmelerin elektronik ticaret ortamları üzerinden gerçekleşen işlemlerin toplam parasal değerini ifade etmektedir. Kanundaki parasal eşiklerin güncellenmesi ihtiyacı olduğundan, Kanunda 2022 yılı için 10, 30 ve 60 milyar Lira olarak belirtilen eşikler, yarısı oranına yakın artırılarak sırasıyla 15, 45 ve 90 milyar Lira’ya yükseltilmiştir.”



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları