İşletmeler ‘Bulut’a Yöneldi

Şirketlerin tasarruf yapmak, daha çevik olmak ve inovasyonu desteklemek adına bulut sistemlerine daha fazla yöneleceği açıklandı.


Deloitte Global 2021 Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri Raporu’na göre, 2021’den 2025’e kadar bulut pazarındaki yıllık gelir artışlarının yüzde 30’un üzerinde seyredeceği öngörülüyor.

Deloitte’un raporu, teknoloji, medya ve telekomünikasyon eğilimlerinin işletmeleri ve tüketicileri dünya çapında nasıl etkileyebileceğini araştırıyor. Pandeminin ekonomik ve toplumsal etkilerinin incelendiği raporda; pandeminin sanal ortamlar, dijital gerçeklik, sanal doktor ziyaretleri, bulut teknolojileri ve spor gibi medya alanlarındaki büyümeye etkisi ortaya konuyor.

Rapora göre, pandeminin pek çok alanda olduğu gibi sağlık hizmetlerinde de dönüştürücü bir etkisi oldu. Video tabanlı doktor ziyaretlerini de içerisinde bulunduran dünya çapında bir ‘teletıp’ trendi hızlı bir şekilde başladı. Deloitte, 2021’de doktor ziyaretlerinin yüzde 5’inin sanal olarak gerçekleşeceğini öngörürken, bu rakamın 2019’daki seviyesinin 5 katı olduğu açıklandı. Buna göre, 2021’de dünya çapında, doktorlara 400 milyondan fazla sanal ziyaret gerçekleştirilecek.

Rapora göre, eğitimde de kurumsal hayatta kullanılan sanal gerçeklik pazarı yüzde 100 büyüyecek.

Bulut İşletmelerin Tercihi Olacak

Rapora göre, bulut sistemleri işletmelerin birincil çözümü olacak. Bulut pazarı 2020’de 2019’a göre daha hızlı büyürken, bu durum covid süresince yaşanan kapanmalar ve uzaktan çalışma nedeniyle artan talepten kaynaklandı.

Yakın gelecekte bulut teknolojilerinin, birçok işletme için birincil çözüm haline gelmesi beklenirken, rapora göre küresel bulut harcamaları, genel bilişim teknolojileri harcamalarından 7 kat daha hızlı büyüyecek.

Dijital Sporcu Oluşturmak

Deloitte’un raporuna göre, temelde ‘dijital sporcu’ oluşturmak artık mümkün hale gelirken, atlet performanslarının dijital olarak ölçümlenmesinin güçlü bir potansiyel sunması ile, 2021’in sonunda çok sayıda profesyonel spor liginin, oyuncu verilerinin toplanması, kullanılması ve ticarileştirilmesi ile ilgili yeni resmi politikalar oluşturulacağı tahmin ediliyor.

8K TV Satışları

Rapor, 8K TV satışlarının 2021’de 5 milyar Dolar’a ulaşmasını öngörüyor. Gelişmiş kablosuz bağlantı, kompakt işlem gücü ve yapay zekanın birleşimi olan akıllı uç bilişim, şimdiden dünyadaki en büyük teknoloji ve iletişim şirketlerinin bazılarını harekete geçirdi.

Deloitte, 2021’de akıllı uç bilişim küresel pazarının yaklaşık yüzde 35’lik ortalama büyüme oranını sürdürerek 12 milyar Dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Bu artışa en fazla telekomünikasyon şirketleri ve onların genişleyen 5G ağları ile büyük bulut sağlayıcıları etki ediyor. Bu büyük ölçekli lider kuruluşlar farklı sektörlerdeki şirketlerin akıllı uç bilişime ulaşmasını kolaylaştırabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları